Política

La Mesa del Parlament rebutja la inciativa legislativa popular per convocar un referèndum d'autodeterminació

La proposta, presentada per 10mil.cat, no ha estat admesa perquè no s'ajusta al marc competencial de la Generalitat

La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts per unanimitat no admetre a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a favor d'una proposició de llei de convocatòria d'un referèndum d’autodeterminació per al 12 de setembre de 2010, que ha presentat una comissió promotora encapçalada per Roger Granados Wehrle.

Els promotors d'aquesta ILP estan vinculats a la plataforma Deumil.cat. La Mesa de la cambra catalana ha acordat no admetre-la a tràmit perquè no s'ajusta al marc competencial de la Generalitat.

La Mesa ha destacat quer aquesta ILP no compleix els requisits de l'article 1 de la llei de la iniciativa legislativa popular, que estableix que "poden ésser objecte de la iniciativa legislativa popular les matèries sobre les quals la Generalitat té reconeguda la seva competència i el Parlament pot legislar, d'acord amb la Constitució i l'Estatut, llevat de les matèries que l'Estatut reserva a la iniciativa exclusiva dels diputats, els grups parlamentaris o el govern, dels pressupostos de la Generalitat i de les matèries tributàries·. Per tant, aquesta iniciativa "és inconstitucional i antiestatutària".

En el ple d'aquest dimecres els grups faran el debat de totalitat del projecte de llei de consultes populars per via de referèndum de Catalunya, que desenvolupa l'article 122 de l'Estatut i estableix el règim jurídic, el procediment, l'acompliment i la convocatòria de les consultes populars per via de referèndum. Segons una nota del Parlament, la llei és d'aplicació a les consultes populars per via de referèndum que promoguin les institucions públiques i la ciutadania en l'àmbit de les competències de la Generalitat i dels ajuntaments sobre qüestions polítiques de transcendència especial per als ciutadans.

La comissió promotora de la ILP per a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació el 12 de setembre del 2010 va entrar el passat 6 de maig la seva iniciativa al registre del Parlament. Els promotors van destacar que esperaven rebre els suports dels partits que tenen reconegut el dret a l'autodeterminació en els seus estatuts i ponències, i van citar CDC, UDC, ERC, ICV i EUiA. Un dels promotors, Enric Canela, va explicar que el "primer objectiu" és que "es pugui discutir l'autodeterminació al Parlament".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA