Política

La 'Brunete' mediàtica, en peu de guerra

Els mitjans madrilenys més anticatalanistes acusen la premsa catalana de mentir i de "colpisme" periodístic per l'editorial conjunt en defensa de l'Estatut. Hi afegeixen enquestes sobre la irresponsabilitat o legitimitat de la iniciativa i rescaten Vidal-Quadras per fer-lo opinar sobre el tema

"Colpisme mediàtic", "impossible dir més falsedats amb pitjor intenció", enquestes per constatar la irresponsabilitat de la iniciativa i declaracions d'Alejo Vidal-Quadras. Són les principals reaccions de la premsa madrilenya més anticatalanista contra l'editorial conjunt de 12 diaris catalans en defensa de l'Estatut, publicat aquest dijous.

Les webs d'El Mundo (24 milions mensuals de lectors), El Confidencial (2,45 milions: La Vanguardia.es en té 3,65), Libertad Digital (2,39 milions) i Periodista Digital treuen fum des de primera hora del matí.

El Mundo ha publicat la primera resposta d'urgència –anuncia que en donarà una de més detallada demà– deu minuts abans de les sis. "És impossible acumular més fal·làcies en menys espai", adverteix.

Les ràdios madrilenyes que habitualment s'acarnissen amb Catalunya, com ara la COPE o Esradio, també han llançat ja crítiques a l'editorial. Des de l'emissora Esradio, Federico Jiménez Losantos ha acusat la societat catalana de "malalta" –com assegura Montserrat Nebrera que va fer Aznar en una conversa amb ella– i ha assegurat que els espanyols són "els jueus dels nazis catalans".

Libertad Digital ha escollit Vidal-Quadras com a personatge sobre el qual fer pivotar les reaccions. A mig matí, les declaracions de l'eurodiputat del PP ultramuntà obrien la portada. "Rajoy ha d'actuar, les coses no són normals a Catalunya", advertia. I acusava de "clientelisme" els diaris que han publicat l'editorial. Unes hores després, Rajoy responia: "No diré res sobre l'editorial, cadascú pot opinar el que vulgui". I un avanttítol contextualitzava i interpretava la frase: "[Rajoy] Imposa el silenci al PP".

El Confidencial ha optat per una línia aparentment més neutra, amb un resum de l'editorial i, com a acompanyament, a la portada, hi posa dues notícies relacionades: un de clarament vinculada amb el cas –l'opinió de Zapatero, que ha dit que respecta l'editorial– i una altra d'encaix més difícil, ja que és una informació de fa uns dies sobre el fet que l'Ajuntament de Barcelona no felicitarà el Nadal en castellà. A més, hi afegeixen una enquesta en què es demana als lectors que opinin si consideren legítima o irresponsable la iniciativa dels diaris catalans. La resposta que guanya, per més del 80%, és la segona.

El més agressiu és Periodista Digital. Aquest mitjà digital –les dades d'audiència del qual no consten a OJD– acusa l'editorial unitari en defensa de l'Estatut de "colpisme mediàtic" i de "sempre servil" la premsa catalana. Posteriorment, aquest portal ha afegit un article titulat A la senyora Catalunya de l'ha de posar a la porta, en què l'autor, Pablo Fernández Barbadillo, fa la següent proposta: "!!Que marxin d'una punyetera vegda i que ens deixin en pau!!". Aquest text ha estat el tema d'obertura d'aquest mitjà durant diverses hores.






Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona