Política

Mas demana una cimera de partits per dissenyar una proposta catalana si el TC tomba l'Estatut

El president de CiU envia un escrit al president Montilla perquè insti els líders polítics a que se sumin a l'editorial conjunt

El president de CiU, Artur Mas (CDC), enviarà aquest dijous un escrit al president de la Generalitat, José Montilla, perquè convoqui una cimera de partits catalans que se sumi a l'editorial conjunt pro Estatut que han publicat 12 diaris amb seu a Catalunya, i per dissenyar una estratègia catalana en el cas que el Tribunal Constitucional (TC) el tombi.

En roda de premsa al costat del portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep Maria Pelegrí (UDC), ha afirmat que si tants diaris, de diferents línies editorials, s'han posat d'acord per reflectir un mateix estat d'opinió, els partits han d'estar "a l'altura de les circumstàncies i passar a l'acció" amb una estratègia que cobreixi les necessitats de Catalunya.

Per Mas, l'editorial La dignitat de Catalunya va més enllà de la preocupació per la sentència del TC, i reflecteix que la majoria de catalans volen més autogovern i capacitat de decisió pròpia. "Està en joc la dignitat del país i el respecte que Catalunya mereix i reclamem", ha afirmat.

Sense tancar la porta, al principi, a la presència de cap partit a la cimera catalana -tampoc al PP-, ha volgut llançar una advertència al PSC: "Qualsevol acció que es pacti a Catalunya ha de ser traslladada a Madrid, independentment de si formen part de partits d'àmbits estatal".

Els diaris defensen aquest dijous la legalitat de l'Estatut, posen en dubte la legitimitat del TC i avisen del risc de ruptura del pacte constitucional de 1978 en cas d'una sentència adversa. Després de celebrar que la premsa escrita hagi tirat endavant aquesta iniciativa sense la interferència de poders polítics i institucions, Mas ha donat el seu suport complet a l'editorial i ha dit que se sent "plenament identificat" amb els seus arguments, començant pel seu títol.

Per aquesta raó, ha instat els membres del TC a prendre nota del seu contingut, perquè "és una posició majoritària i transversal al poble català", i a no veure-la com un element de pressió.

Ha aprofitat així per destacar que la Constitució ha de ser un marc per progressar a l'autogovern i la capacitat de construcció nacional de Catalunya, i no "un fre que limiti les aspiracions i els anhels" de Catalunya.

Quan se li ha preguntat si opina que la premsa escrita ha donat una lliçó als partits, Mas ha assenyalat que desconeix els motius d'aquesta iniciativa, tot i que ha celebrat les conseqüències que ha comportat. "No em sento renyat per l'editorial, sinó convidat per fer una feina al més conjuntament possible", ha afegit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona