Política

Expectació total

Després de l’atracció mediàtica que Catalunya ha tingut en l’àmbit internacional per les consultes, els mitjans s’aboquen ara davant la ILP antitaurina

Catalunya serà avui un punt d’interès mediàtic internacional, per segon cop en menys d’una setmana. Si fa pocs dies les consultes independentistes eren el segon tema de portada del rotatiu francès Le Monde, la discussió avui al Parlament de la iniciativa legislativa popular (ILP) per prohibir les corrides de toros –no pas els correbous típics de les Terres de l’Ebre– ha tornat a acaparar l’expectació internacional. La premsa europea s’ha abocat per veure si la ILP antitaurina prospera, o si decau perquè tiren endavant les esmenes a la totalitat que han presentat el PSC, el PP i Ciutadans.

Cent trenta periodistes
Ahir al vespre ja hi havia 130 periodistes acreditats, quasi el doble del que és habitual al plens parlamentaris. La forta presència de mitjans ha obligat a posar fins i tot més taules per treballar a la sala de premsa de la cambra.

Entre els mitjans que s’han acreditat per seguir la sessió hi ha el diari anglès The Times, les agències Associated Press, Reuters i France Presse, i les televisions públiques franceses France 2 i France 3. A banda d’aquests periodistes, que podran seguir el debat des del legislatiu, s’han interessat per la qüestió des d’Al-Jazira fins a la RAI italiana passant pel rotatiu alemany Süddeutsche Zeitung.

Sessió inèdita
Mai un debat al legislatiu català havia generat tanta expectació internacional. El debat de la ILP ha despertat també interès perquè la votació serà secreta, a petició dels socialistes, els quals, juntament amb el grup de CiU, han decretat llibertat de vot. ERC i ICV han anunciat, en canvi, que s’oposaran a les esmenes, i el PP i Ciutadans tenen previst donar-hi suport per intentar tombar la ILP.

Després del polèmic episodi de les fotografies a SMSs de diputats, els serveis del Parlament han preparat una manera de votar que garantirà totalment l’anonimat del vot. Segons fonts del legislatiu, ni tan sols els companys d’escó podran saber el que vota un diputat.

Al Parlament es feien ahir travesses sobre què pot succeir en la votació, i pràcticament totes elles donaven per fet que la ILP podrà tirar endavant el tràmit parlamentari perquè les esmenes seran derrotades. A CiU es calcula que una trentena de diputats votaran contra les esmenes a la totalitat, mentre que en el cas del PSC la previsió és més incerta.

ERC i ICV sumen 33 diputats, que afegits a la trentena de diputats de CiU que en principi s’oposaran a les esmenes a la totalitat situen els antitaurins d’aquestes tres formacions en una franja d’entre 60 i 63. Com que la majoria absoluta està situada en 68 vots, tot dependrà finalment de si una desena de diputats socialistes voten contra les corrides de toros. Els més protaurins sembla que són els de les Terres de l’Ebre i alguns de Tarragona.

Diputats de diversos grups comenten que mai havien rebut tants correus de simpatitzants o detractors d’una mesura com en el cas de les corrides de toros. Tots són per pressionar el sentit del vot, cosa que demostra que la qüestió aixeca passions. Ningú no dubta que la sessió d’avui serà històrica si la ILP tira endavant, ja que serà un primer pas per prohibir les corrides a Catalunya.

Si va per aquí, a partir de demà s’iniciarà el tràmit parlamentari de la ILP, com una llei qualsevol. Això vol dir que els promotors, que són la plataforma Prou, i els grups parlamentaris proposaran compareixences, i posteriorment es podran presentar esmenes a la llei.

El grup del PP està estudiant la possibilitat de portar al Parlament el torero José Tomás, que és molt valorat pels aficionats. La prohibició efectiva de les corrides de toros es produirà quan s’aprovi finalment la llei, si arriba el cas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona