Política

La renovació del TC centrarà aquesta setmana l'activitat política del Senat

Els grups parlamentaris catalans inicien dilluns una ofensiva que té com a objectiu desbloquejar l'Estatut a l'alt tribunal

La renovació dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que corresponen al Senat centrarà l'activitat de la Cambra Alta aquesta setmana, en la que els grups parlamentaris catalans inicien una ofensiva que té com a objectiu desbloquejar l'Estatut a l'alt tribunal.

Així, l'Entesa mantindrà el seu primer contacte oficial amb CiU per buscar un acord en la formulació d'una proposició de llei de reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, per evitar la prolongació forçosa del mandat dels magistrats en els casos de bloqueig dels processos de renovació.

Dimarts, la Taula i la Junta de Portaveus de la Comissió General de les Comunitats Autònomes fixarà la data i l'ordre del dia de la reunió sol·licitada pel govern català per debatre sobre la renovació del TC, en la que el president català, José Montilla, defensarà la seva postura davant el bloqueig de l'Estatut.

Abans, dilluns, Montilla mantindrà una trobada amb el president del Senat, Javier Rojo, per abordar la renovació del TC.

Un dia després, a la sessió de control al govern, el senador del PP Manuel Blasco preguntarà a l'executiu sobre el motiu pel qual es nega a comparèixer davant la Comissió General de les Comunitats Autònomes, en la que és portaveu del seu grup parlamentari.

Quan hi ha 19 compareixences pendents de membres del govern davant la Comissió, quinze sol·licitades pel PP, Blasco considera "indignant" la utilització de la Cambra Alta per donar "un baló d'oxigen" a Montilla i al PSC en la precampanya electoral catalana.

També dimarts, el ple de la cambra alta debatrà una interpel·lació de l'Entesa, per la que el senador Jordi Guillot preguntarà a l'executiu quines actuacions impulsarà per afavorir l'acord que permeti renovar als magistrats.

En el text de la interpel·lació, Guillot recorda que l'Estatut va ser aprovat pel Parlament, va obtenir el suport del Congrés dels Diputats i del Senat i, finalment, va ser ratificat pel poble de Catalunya.

L'Entesa ha posat en marxa totes aquestes iniciatives després que Montilla es reunís amb els 16 senadors que componen el grup parlamentari i els instés a aconseguir que surti endavant una proposició de llei per reformar la llei del TC.

La intenció dels grups catalans del Senat és que el ple de la cambra prengui en consideració aquesta iniciativa, que necessitaria l'acord del PSOE per tirar endavant, abans que finalitzi aquest període de sessions a fi de que pugui ser tramitada també pel Congrés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona