Política

Berga es proclama moralment exclosa de la Constitució espanyola

Ha estat aprovada amb els vots de la CUP, el regidor d'ERC i tots els de CiU que han tingut llibertat de vot

El PSC i un independent s'han abstingut

El ple de l'ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous una moció de la CUP que declara el consistori moralment exclòs de la Constitució espanyola en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

Un dels dos regidors de la CUP, Anna Maria Guijarro, ha destacat que la moció per declarar-se moralment exclòs de la Constitució espanyola ja s'ha aprovat en una setantena d'ajuntaments i ha lamentat que no es pogués debatre a la capital del Berguedà durant el ple del mes de juliol.

Ha estat aprovada amb els vots de la CUP, el regidor d'ERC i tots els de CiU que han tingut llibertat de vot. El PSC i un independent s'han abstingut.

El portaveu del PSC, Dani Bullich, ha defensat l'abstenció assegurant que “no ens podem sentir moralment exclosos d'un text que recull drets i llibertats”, tot i afegir que la sentència del TC és “absurda i totalment reprovable” i que la carta magna “és millorable”. Sigui com sigui, ha ironitzat preguntant-se si els regidors moralment exclosos deixaran el seu càrrec ja que la Constitució els reconeix aquest dret.

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha respost Bullich anunciant que el seu vot seria afirmatiu perquè no pot estar d'acord “de cap de les maneres” amb una Constitució que legitima un tribunal que no ha respectat el que va votar el poble de Catalunya en referèndum.

Per la seva banda, Guijarro ha assegurat que hi ha un “problema” amb la carta magna perquè “no reconeix drets col·lectius tan bàsics com el d'autodeterminació”.

Satisfacció socialista

No obstant això, el PSC també ha pogut aprovar la seva moció en resposta al TC gràcies al suport del regidor independent Josep Saña i a l'abstenció de CiU, CUP i ERC.

El seu text “reitera” el que els ciutadans i ciutadanes de Berga i Catalunya van aprovar el dia del referèndum de l'Estatut, en defensa el “text íntegre”, expressa el desacord davant “qualsevol rebaixa” i demana la “unitat de totes les forces polítiques” per defensar-lo.

Els socialistes, però, no han acceptat una esmena de la CUP que demanava suprimir el punt de la unitat perquè, segons Guijarro, és “absurd, sobretot estant en precampanya electoral”.

Per la seva banda, l'alcalde s'ha mostrat sorprès pel posicionament del PSC perquè, segons ha afirmat, aquest partit va votar en contra de la unitat al parlament i ha assenyalat que “cadascú pot manifestar-se sobre quin país vol”en els propers comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona