Política

CiU creu que la proposta educativa de Rajoy suposa "provocar una guerra civil abans de 25 anys"

Eleccions 9 de març

El senador i número 2 de CiU per Barcelona a les eleccions generals, Pere Macias, ha considerat avui que la proposta del PP perquè a Catalunya el castellà sigui llengua vehicular a les escoles "és provocar una guerra civil a la pròxima generació abans de 25 anys".
Macias ha qualificat la proposta popular amb expressions com "d'extrema gravetat", "autèntica barbaritat" i "política segregacionista", i ha apuntat que el president del PP, Mariano Rajoy, sap que no la "traurà endavant", però ha organitzat el debat per "guanyar una dotzena de vots a la geografia espanyola".

En aquest context, ha recordat que CiU ha tingut des de sempre com a "obsessió la integració", i ha afegit: "Les polítiques segregacionistes ens fan posar els pèls de punta".

Cal recordar que divendres el PP va anunciar que garantirà per llei l'ensenyament del castellà si guanya les eleccions del 9 de març. En concret, el coordinador general del programa electoral del partit, Juan Costa, va anunciar la pretensió d'assolir un "bilingüisme integrador", que consistiria a imposar el castellà com a llengua vehicular a les escoles de tot l'Estat, incloses les catalanes.

Segons aquest projecte, a les "comunitats autònomes" on hi hagi una llengua pròpia –cooficial, segons el llenguatge del partit de Mariano Rajoy– s'haurien de fixar les quotes per a cada idioma. Costa entén que caldria fer-ho de manera diferent EN "cada zona", segons la "realitat social" del territori.

Així doncs, i segons aquesta proposta, tenint en compte la proporció de catalanoparlants en cada poble o barri, en cada escola es fixaria una quota de castellà d'entre el 35% i el 60%. Aquest model capgiraria el model que funciona a Catalunya des de fa dècades, basat en la immersió lingüística amb el català com a llengua vehicular, excepte en les assignatures de llengua i literatura castellanes.

Els pactes de CiU
En preguntar-se-li pels pactes postelectorals i les opinions expressades en els últims dies per l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol de no pactar amb el PP, Macias no ha contestat directament la qüestió i ha apel·lat a "aconseguir la força" suficient per ser decisius a Madrid.

Davant la situació econòmica actual, CiU pretén presentar-se davant els votants com "el vot que dóna més garanties" perquè la situació "canviï". La seva intenció és traslladar aquest missatge als votants fins al dia de les eleccions per lluitar contra el "catastrofisme del PP" i el "no passa res" del PSOE.

"Redreçar l'economia"
El polític gironí, que en aquests comicis es presenta a les llistes de CiU per la demarcació de Barcelona, ha advocat per influir en el futur govern central per "redreçar l'economia".

El senador ha fet totes aquestes declaracions abans de participar en una conferència a la Cambra de Comerç de Girona dins del cicle de trobades que organitza aquesta entitat abans de les eleccions generals sota el títol Els programes econòmics dels partits amb representació parlamentària.

En la seva visita a Girona també s'ha reunit amb el president de la cambra gironina, Domènec Espadalé, acompanyat del candidat de la federació nacionalista per Girona, Jordi Xuclà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona