Política

rasclet

el

Els discursos de la vaga

“Les paraules irreconciliables del 29-S no duen a l'optimisme”

El seguiment desigual de la vaga –que va tenir una incidència notable en la indústria i els transports, però força moderada en la resta de sectors– no s'hauria de llegir com el triomf ni la derrota de ningú. Més aviat s'hauria d'interpretar com un símptoma més del desconcert que ha generat la crisi en una societat que, en poc temps, ha passat del superàvit al dèficit públic, de l'alegria a la restricció creditícia, de la importació de mà d'obra a l'atur massiu, de les millores a les retallades socials. I del miratge de l'opulència al malson de la crisi.

Fins ara el govern espanyol, les patronals i els sindicats no han donat resposta a les necessitats col·lectives, que exigeixen un gran esforç de concertació. És evident que calen canvis, però aquests s'haurien de plantejar de forma conjunta, en un paquet solidari de reformes, per tal que la factura de la crisi no es carregués exclusivament damunt les espatlles dels més febles. No és coherent abaratir l'acomiadament i, alhora, continuar tolerant el frau i els privilegis fiscals.

Els discursos irreconciliables que han acompanyat la vaga no conviden pas a l'optimisme. Des dels sindicats i l'esquerra més dogmàtica s'han llançat missatges poc realistes, reclamant més proteccionisme de l'Estat. Per contra, des de la dreta s'ha insistit que l'única manera de superar la crisi passa per desmantellar l'estat del benestar. I, cosa inquietant, s'han criminalitzat els sindicats i el mateix dret de vaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona