Política

Precampanya electoral

Esquerra Republicana

Vidal-Quadras en femení

Puigcercós afirma que Sánchez-Camacho és “la versió femenina” de l'expresident del PP

Vol que Artur Mas signi que no pactarà ni amb els populars ni amb Plataforma per Catalunya, que titlla de “xenòfobs”

Esquerra enyora Josep Piqué. La bel·ligerància del PP actual a l'hora d'atiar el debat de la immigració situa l'expresident popular com un dirigent “centrat i moderat”, segons el candidat d'Esquerra. Joan Puigcercós sosté que si CiU va anar al notari per deixar escrit que no faria pactes postelectorals amb Piqué l'any 2006, la federació hauria de fer el mateix ara en relació amb Alícia Sánchez-Camacho. El dirigent republicà va descriure ahir la presidenta popular com “la versió femenina” de l'eurodiputat Alejo Vidal-Quadras.

En una conferència a la Universitat Pompeu Fabra amb catalans originaris d'arreu del món, amb el títol Un sol poble, Puigcercós va equiparar el discurs del PP al de Plataforma per Catalunya, just l'endemà que Sánchez-Camacho acusés els governs de Jordi Pujol d'haver prioritzat la immigració no llatina per “no entorpir la construcció nacionalista”. El líder d'Esquerra va instar els partits “de tradició democràtica” a tancar un acord per traçar una línia vermella, com s'ha fet en alguns estats europeus, i comprometre's a no formar governs amb formacions racistes o xenòfobes. “Si CiU i el PSC no hi estan d'acord, no hi pactarem”, va avançar.

Puigcercós rebutja que s'utilitzi la immigració per guanyar vots, tal com recull el Pacte Nacional per a la Immigració, que el PP no va subscriure, i explica el rebuig als nouvinguts per una qüestió de desconeixement: “No hi ha odi, hi ha por del que és desconegut”. Per combatre-ho, des d'Esquerra posen com a prioritat l'educació per evitar l'exclusió social, amb lleis del govern tripartit com la LEC o la d'acollida. “No demanem a ningú que renunciï als seus orígens o a la llengua”, va subratllar. Puigcercós va posar com a exemple els catalans emigrats durant la guerra o la postguerra a l'Amèrica Llatina, i va rememorar la visita que va fer a l'agost a l'Argentina, on hi ha segones i terceres generacions de catalans que potser no han trepitjat mai Catalunya però que parlen català, “duen Catalunya al cor” i alhora se senten argentins. Les preguntes dels assistents van evidenciar que Catalunya pràcticament no disposa de competències per gestionar el fet migratori: el flux d'entrada al país, els permisos de treball (excepte l'inicial), la regulació del dret a vot... Puigcercós, flanquejat pel secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, va haver de fer rebotar la pilota cap a l'Estat. En tot cas, Esquerra ja té preparada una campanya de foment del vot entre el col·lectiu d'immigrats amb vista a les eleccions municipals del maig de l'any que ve.

La Catalunya “pura”

Si actualment Catalunya fos poblada només pels catalans d'origen nascuts a partir de l'any 1900, solament hi hauria 2,7 milions de persones, segons Amorós. “La pitjor enemiga de la Catalunya lliure és la Catalunya pura”, va sentenciar Puigcercós, que va abominar el “fals debat” que suposa la dicotomia “immigració sí, immigració no”. El candidat independentista va advocar perquè la condició d'immigrant sigui només temporal. Considera que per assolir aquest objectiu cal una dosi de voluntat de les persones immigrades de voler-se integrar, d'esforç de la societat per “veure els nouvinguts com a nacionals” i un marc legal que ho afavoreixi.

Sense immigració.
Sense els nouvinguts dels segles XX i XXI, a Catalunya només hi hauria 2,7 milions de persones, segons càlculs del secretari per a la Immigració.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona