Política

Un dia amb

Artur Mas

El candidat que mai es llegeix

CUIRASSA · El líder de CiU evita les notícies i els articles que parlen d'ell perquè no el venci la inseguretat salut · No fa dieta, però té força cura de l'alimentació COSTUMS · Es lleva amb l'alarma del mòbil, dorm sis hores a tot estirar, i encara jornades de feina d'entre 12 i 15 hores

Una poma, un kiwi i un suc de taronja. És el costum. El líder de CiU, Artur Mas, esmorza a peu dret. Es desperta amb l'alarma del mòbil. Aquest matí a dos quarts de vuit, però n'hi ha molts que es desvetlla abans que soni. El cap li bull d'idees, compromisos, coses a fer. “El màxim d'hores que dormo són sis”, confessa. I aleshores, el dia. És dimarts. Per molts, un 26 d'octubre qualsevol. Per Mas, la 33a jornada maratoniana prèvia al 28-N. Americana, pantalons, camisa, corbata. Sempre tria la roba quan es lleva i desafia els que el creuen presumit: “No hi perdo ni dos minuts”. Li agrada comprar-se la roba ell mateix i s'estima més les peces que fa temps que du. Aquest matí tindrà el temps just per acomiadar-se de la seva dona, l'Helena. Amb els seus tres fills només hi coincideix de tant en tant. La primera destinació: la seu de Convergència. Avui no suarà toxines al gimnàs. Un cop de porta. Se submergeix en el tràfec del carrer.

09.00h

Còrsega, 333

Camina de pressa fins que arriba al despatx. Remena papers, atén trucades. Signa ni més ni menys que 84 altes de militants. No s'hi quedarà gaire estona. A quarts d'onze puja al seient del darrere d'un Audi flamant amb el xofer i el guardaespatlles. En altres vehicles viatgen els responsables de premsa i protocol. Tots cap a Vic.

Mas té una pila de diaris a mà, però no se'ls llegirà tots. Evita els articles d'opinió i les notícies que parlen d'ell. Amb els anys s'ha forjat una armadura contra les crítiques. “Ni em miro, ni m'escolto, ni em llegeixo”, assegura. El trajecte fins a Osona no és gaire llarg. Arriba a la capital de comarca amb una puntualitat britànica.

11.30 h

Diplomàcia matutina

Al voltant de la vela que CiU ha plantat a tocar de la plaça Major s'ha generat una expectació inusitada. “L'Artur Mas està a punt d'arribar”, explica un vigatà a unes senyores encuriosides. “Doncs ara farem un cafè amb ell”, bromeja una. S'arrengleren a tocar dels periodistes convocats perquè el líder de l'oposició llanci el missatge polític del dia.

A pocs metres, militants del PSC reparteixen fulletons. Ningú no s'atreveix a dir-ho però tothom deu pensar el mateix: ben mirat, no han triat el millor dia. Només arribar, Mas els saluda. “Fem propaganda de les coses que fem a Vic”, s'explica una proselitista de José Montilla. “Que tingueu bon dia”, acaba ell, amb un somriure.

El sol comença a trencar el fred plaça enllà i no hi ha ni un bri de boira. Però un núvol d'abrics i corbates avança al pas del candidat. L'acompanyen quadres i alcaldes de la comarca. Al capdavant, l'amfitrió: Josep Maria Vila d'Abadal. I dos dirigents i diputats osonencs de primera línia: el convergent Francesc Homs i el socialcristià Ramon Espadaler. Mas fa un pas endavant i es deixa caçar pels micròfons i les càmeres.

Comença el que, en l'argot periodístic, s'anomena canutasso. Acaba sorgint la pregunta obligada. Vic va agitar el país negant-se a empadronar els immigrants en situació irregular. El candidat apel·la al control que creu que reclama la majoria, parla de drets i deures. Mentrestant, a la plaça, el mercat formigueja. I un parell de vigatanes amb xador s'omplen el cistell de verdures.

12.00h

Entre cols, bolets i castanyes

És vox populi, encara que faci de mal dir, que el dimarts és millor que el dissabte per comprar: no hi ha xaves ni excursionistes. Mas irromp a les parades de cols, enciams i rovellons. Un noi li regala “l'enhorabona anticipada”. Però ell avantposa la prudència: “Espera't, que encara hem de guanyar”. El líder de CiU batalla contra la perillosa moral de victòria que també sembla haver contagiat alguns vigatans. Hores després, confessarà: “El gat escaldat, de l'aigua tèbia en fuig”.

Als senyors, els encaixa la mà. A les senyores, els fa dos petons. Al llarg del dia, Mas assegura que pot repetir aquests gestos fins a 400 vegades. No se'n cansa? “M'he acostumat a que em conegui la gent”. Es veu que de petit era “molt tímid” a classe, però els anys l'han obligat a relacionar-se amb gent diversa. Per això diu que ha perdut la “por” de mostrar-se com és.

Una vídua es queixa de la pensió amb què ha de subsistir, un veí clama contra les barreres arquitectòniques des d'una cadira de rodes motoritzada, i un senyor gran, que diu tenir-ne 84, li parla de Jordi Pujol i sense voler-ho li canvia l'edat. A Mas no se li escapa el detall: el president va fer 80 anys el 9 de juny. “Semblava una pregunta d'examen”. La comitiva avança.

“I si anem pel sol?”, proposa Homs, terriblement constipat. El candidat de CiU també té la grip. Però no deixaran l'ombra fins que siguin a l'altra banda de la plaça i tan sols serà per uns minuts. S'imposa l'heroïcitat quotidiana que requereix tota campanya electoral. Després, la comitiva enfilarà el carrer dels Argenters i es refugiarà en una carnisseria i una xarcuteria. Can Vilada i Ca la Teresona, dues institucions.

13.15 h

Un Bic de color blau

El micròfon, a la solapa de l'americana. Les càmeres ja són a punt. Mas fa un cop d'ull al mòbil. Tot rutlla sobre l'horari previst. Es treu de la butxaca un bolígraf que agafarà i deixarà sobre la taula diverses vegades durant l'entrevista. El líder de CiU gesticula força. En aquesta sala d'Osona.com, el finestral s'atansa a l'estesa del mercat.

14.00 h

Falten cadires

“Han sortit com bolets”, comenta algú. 246 empresaris omplen a vessar el menjador de La Vila dels Masramon, a Gurb. El Consell Empresarial ha organitzat un dinar que havia de ser de petit format, però aviat es va haver de rendir a l'allau de trucades. Després d'una pluja d'aperitius i amb el peix gola avall, Mas intervé. No tastarà la carn, però de seguida puntualitza que no és perquè no li agradi, no fos mal entès. L'empresariat l'aplaudeix. Lluny de la multitud, reconeixerà que té “una especial sensibilitat per menjar correctament”. No fa dieta, però vigila. Ara, amb el micròfon i des de la taula de la presidència, el candidat respon a les inquietuds que li han escrit en un grapat de targetes. Que si l'escola concertada allò, que si les vegueries això. L'impost de successions amunt, l'impuls de les pimes avall. El responsable de protocol comença a patir. Mas farà tard a la pròxima cita.

17.10 h

Com deia Oscar Wilde

L'Associació Sant Tomàs obre a CiU les portes del centre ocupacional que acaba d'estrenar a Calldetenes. Es tracta d'una empresa que treballa amb discapacitats intel·lectuals. Mas conversa desinhibidament amb uns i altres. En un modern pati interior, decorat amb desenes de fotografies d'alguns protagonistes d'aquesta obra social, s'imposa la saviesa en una inscripció: “Només si em sento orgullós de ser com sóc, puc ser autèntic i genuí”.

18.37 h

Respostes a més interrogants

Dues entrevistes més a Vic. Una, al Canal Taronja. Mas s'asseu en un sofà encès com una bombona de butà i es prepara per la bateria de preguntes. S'apuja els mitjons. “Si l'entrevistador apreta, és més agraït per l'audiència, però el cap t'ha de funcionar”, reconeix Mas, per trencar el gel amb el periodista. Comença la gravació. L'últim interrogatori de la jornada, una mica més tard, és al Canal Català Osona. El candidat no sembla cansat. Té les respostes apreses i l'experiència testada que, a la majoria de periodistes, els interessa el mateix.

20.07 h

Arenga final

Uns 250 militants es congreguen a l'edifici El Sucre. Mas baixa fins a l'escenari. Des del faristol, el president comarcal de CDC, Josep M. Matas, reivindica un “resultat espectacular” a Osona: “Hem de compensar l'Hospitalet, posar-hi les costelles”. L'alcalde de Vic cedeix el micròfon al líder de CiU, que demana un últim esforç a l'“exèrcit de la resistència”. Després de set anys de travessia pel desert, la federació toca la victòria i el toc d'alerta és obligat: no fos que tot acabi com un “miratge”. Sonen Els segadors. Mas s'entretén a saludar gent. Com molts dies, arribarà a casa a quarts d'onze... i sense sopar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona