Política

El del PSC i ERC, el votant més infidel

Socialistes i republicans s'acosten al 28-N amb l'electorat desmotivat, molts indecisos i fugues importants cap a Mas i Laporta

CiU i el PP són els únics amb la majoria dels votants a punt

En els últims mesosPuigcercós i Montilla no han aconseguit guanyar-se els seus antics votants

El PSC i Esquerra no han aconseguit motivar la majoria dels votants que els van fer confiança el 2006. A les portes de la campanya electoral, només un 48% dels que asseguren haver votat José Montilla diuen que ho tornaran a fer. En el cas dels vells electors d'ERC, el percentatge baixa fins al 35,3%. Això vol dir que el gruix dels seus votants, a hores d'ara, els és infidel. Però, amb qui? L'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió indica que la majoria encara no ho sap i que és en el graner de vots dels propis indecisos que els estrategues de campanya dels dos partits hauran de centrar els seus esforços. Un 16,5% dels qui van decantar-se per Montilla s'estan repensant si ho tornarà a fer, i un 18,5% dels qui van apostar per Esquerra dubten si repetiran.

Ara bé, els dos grans socis dels tripartit també tenen fugues importants de vots cap a altres partits. CiU li roba ara al PSC un 13,9% de paperetes. ICV-EUiA s'endú un modest 3,6% d'antics electors de Montilla. Però és Joan Puigcercós qui més pateix el transvasament de vot. Com en el cas dels socialistes, un 13,9% dels electors d'Esquerra marxen cap a la candidatura d'Artur Mas. Ara bé, són els partits independentistes extraparlamentaris, els de Joan Laporta i Joan Carretero, els qui li prenen més paperetes. Un 15,9% d'infidels d'ERC votaria una d'aquestes candidatures. L'enquesta no discrimina quina de les dues s'engreixa més a partir de l'antic electorat republicà però, tenint en compte l'1,7% de vots global que treu Laporta, es pot deduir que el partit que capitaneja l'expresident del Barça ha conquistat la major part d'aquests infidels a Puigcercós.

Paradoxalment, el PSC i ERC no han aconseguit fidelitzar gens el seu electorat en els últims mesos. Al contrari, ha disminuït el seu percentatge de mobilitzats, que se situaven en el 53,2% i en el 44,5% en l'últim baròmetre del CEO, que es va fer entre finals de juny i principis de juliol. A ICV-EUiA li ha passat el mateix, però els ecosocialistes freguen el llindar del 60% a partir del qual es considera que un electorat està fidelitzat. Un 57,2% dels que recorden haver votat Joan Saura fa quatre anys es decanten aquest cop per Joan Herrera. Ara bé, Iniciativa té un 21% d'antics votants que no saben si li tornaran a fer confiança. És a dir, que el principal repte d'Herrera per a la campanya també és convèncer els seus.

CiU i el PP inverteixen la tendència de la resta de partits. Des de fa mesos els d'Artur Mas tenen l'electorat a punt per anar als col·legis electorals i, tot i que el cansament els podria haver passat factura, han aconseguit elevar fins al 78,4% la mobilització. Alícia Sánchez-Camacho ha situat els seus en el 69,4% i es manté com el segon partit amb l'electorat més fidel. Com en el cas d'ICV, el primer repte de Mas és motivar els propis: un 10,5% dels catalans que van votar-lo el 2006 no saben si repetiran. El PP, per contra, ha de batallar contra CiU perquè Mas li pren el principal gruix de vells votants: un 9,3%. La segona via d'aigua del vaixell de Sánchez-Camacho perd cap a Ciutadans (un 7,8%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona