Política

Els EUA consideren que Catalunya acull el principal focus de l'islamisme radical a la mediterrània

Un document secret de l'ambaixada nord-americana a Madrid filtrat per Wikileaks revela que Espanya és un objectiu dels gihadistes

El consolat dels Estats Units a Barcelona acull una agència d'intel·ligència dedicada al terrorisme islamista

Els Estats Units consideren Catalunya com principal focus dels islamistes radicals a la mediterrània i creu que Espanya és un objectiu del gihadistes, segons es desprèn dels documents de l'ambaixada nord-americana a Madrid filtrats per Wikileaks i publicats avui per El País.

“Les autoritats espanyoles i nord-americanes han identificat Catalunya com el major centre mediterrani d'activitat de radicals islamistes”, assenyala un informe secret de l'exambaixador Eduardo Aguirre datat a l'octubre de 2007.

Per al diplomàtic, “l'alta immigració, legal com il·legal, des del nord d'Àfrica (Marroc, Tunísia, Algèria), així com del Pakistan i Bangla Desh fa d'aquest territori un imant per reclutar terroristes”.

L'informe d'Aguirre recull dades de la policia nacional que estimen que al Principat hi viuen uns 60.000 pakistanesos, la majoria homes, solters i sense documentació, així com nombrosos immigrants provinents del nord d'Àfrica.

“Viuen al marge de la societat espanyola, no parlen la llengua, sovint estan desocupats i tenen pocs llocs per practicar la seva religió amb dignitat”, explica l'aleshores ambaixador. En la seva opinió, “aquestes circumstàncies proporcionen un terreny fèrtil per al reclutament de terroristes”.

Per això, conclou que l'amenaça és “clara” i que “Catalunya s'ha convertit en la primera base d'operacions per a l'activitat terrorista”.

Central d'intel·ligència a Barcelona

Aguirre indica que els nord-americans han de “saber qui i què circula a través de l'àrea que va des d'Algèria, Tunísia, Rabat i el sud de França” i proposa el consolat a Barcelona com “la plataforma ideal per a la central, perquè té suficient espai, comunicacions segures i bona localització”.

A més, suggereix que la seu consular es converteixi en una plataforma per a una multiagència que coordini la lluita antiterrorista, el crim i la informació d'intel·ligència per combatre el creixent amenaça gihadista i les activitats criminals a la regió “en col·laboració amb els nostres amfitrions espanyols”.

De fet, un altre document secret del 2009, filtrat també per Wikileaks, indica que aquesta s'hauria posat en marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona