Política

XAVIER SERRA,

PRESIDENT D'ICV AL MARESME

“Costa trobar persones per encapçalar les llistes”

El líder comarcal ecosocialista confia mantenir les alcaldies de Tiana i Vilassar de Dalt, però no la d'Arenys de Munt

La formació treballa per presentar llista en municipis on no tenen representació com ara Calella, Tordera, Alella, Cabrera i Teià

PERFIL
Historiador de professió, és el responsable comarcal d'ICV i tinent d'alcalde del Masnou, on s'encarrega de les polítiques socials i de gent gran. Serè i moderat però amb profundes conviccions d'esquerres, treballa actualment en la proposta ecosocialista per a les properes eleccions del maig.

L

es previsions no són favorables a les esquerres. Com afronten aquestes eleccions?

Els resultats de les eleccions al Parlament només es poden analitzar en clau catalana, les municipals seran diferents, seguiran altres patrons. Nosaltres valorem positivament la tasca que hem fet en diversos governs d'esquerres, alguns dels quals des de l'alcaldia. La situació econòmica, però, ha canviat molt en aquests quatre anys i els ajuntaments se n'han ressentit molt.

Estar ara en un govern beneficia o perjudica electoralment?

Aquest final de mandat tindrà menys inauguracions que d'altres per la impossibilitat d'invertir dels ajuntaments. D'altra banda, els municipis no tenen els mecanismes per afrontar la crisi en la seva magnitud i, per tant, tampoc els que entrin des de l'oposició poden erigir-se en salvadors.

No es pot lluitar contra la crisi?

No estic dient això, sinó que les mesures des dels ajuntaments són de contenció, però no contribuiran a canviar la situació global. Els govern municipals no són culpables de la crisi.

Ara, però, tothom es bolca en les polítiques socials, ICV-EUiA perd perfil?

No es tracta de marcar perfil, sinó de tenir les idees clares. Si això coincideix amb altres partits, molt millor. Tot i això, per nosaltres, ideològicament, els serveis socials són un dret del ciutadà, mentre que per altres és una gràcia que es concedeix en un moment determinat.

PSC i CiU estan a favor de la construcció de les rondes del Maresme. Quina incidència pot tenir el món local?

El fet que sigui complicat no vol dir que hi hagis de renunciar. Tenim l'obligació de defensar les nostres idees. A més, la lluita no és només pel que es pugui parar avui, sinó també per explicar altres maneres d'actuar que poden tenir incidència en el temps. Sempre hem cregut que no és necessari aquest projecte perquè creiem en altres polítiques de mobilitat com ara el foment del transport públic.

Com es repartiran les posicions a la llista entre ICV i EUiA?

Hi ha un acord nacional que ja marca els llocs de sortida de cada partit, però hi haurà excepcions. Per exemple, Pineda de Mar, que té un número 1 d'EUiA.

Mantenir les alcaldies d'Arenys de Munt, Vilassar de Dalt i Tiana són la prioritat?

A Tiana mantenim el candidat i la intenció és continuar igual. A Vilassar de Dalt canviem el candidat, però les expectatives són bones i creiem que ens anirà bé. En canvi, a Arenys de Munt, AM2000 es desfà i l'objectiu és tenir llista pròpia, però no revalidar resultats. Tiana i Vilassar de Dalt sí que són prioritat, però també mantenir-nos o créixer en municipis grans com Mataró, Premià de Mar, Pineda i Calella.

Però a Calella no s'ha presentat candidatura. En tindran?

Hi estem treballant i és molt possible que n'acabem tenint. No és un problema tant de candidatura, sinó de candidat, de trobar una persona amb suficient nivell de compromís perquè s'hi dediqui, que tingui temps.

En quins municipis estan treballant per presentar candidatura?

N'hi ha uns quants, com ara Tordera, Palafolls, Malgrat de Mar, Calella, Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Dosrius, Teià i Alella. En la majoria confiem que ens podrem presentar. En d'altres lamentablement no podrà ser.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona