les claus de la Unió Europea

La presidència txeca, sense escultura

La presidència txeca de la Unió Europea ha desinstal·lat de la seu del Consell de la UE el polèmic muntatge Entropa, que mostrava amb ironia els estereotips de cada país comunitari, ja que el seu autor vol protestar per la moció de censura que va forçar a canviar el govern del seu país. Sis setmanes abans del previst, la polèmica obra deixarà de presidir el gran atri de l'edifici Justus Lipsius, seu del Consell de Ministres comunitari on va ser col·locada al començament de la presidència txeca, al gener d'aquest any.

Un muntatge i un artista polèmics

No és la primera vegada que el provocador artista txec David Cerny (Praga, 1967) salta a la palestra, atès que al gener el seu muntatge ja va ser objecte de polèmica en descobrir-se que l'artista havia enganyat la presidència txeca. Entropa, un irònic mapa europeu que descriu cada país fent referència als tòpics més àcids, s'havia venut com una obra col·lectiva de 27 artistes, però Cerny va reconèixer que l'havia realitzat tota ell mateix i que s'havia inventat els noms dels altres 26 artistes comunitaris, cosa que va disgustar el govern de Praga. A més, l'obra va provocar les protestes oficials de Bulgària, representada per diversos «vàters turcs», que van fer que es col·loqués un drap negre per tapar aquesta peculiar representació del país.

Candidats alternatius a Barroso

Perquè unes eleccions tinguin sentit han de poder canviar alguna cosa. I amb les eleccions al Parlament Europeu, el més important és poder canviar l'actual president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso. Fins ara els caps d'estats i presidents de govern dels 27 ja han pactat la continuïtat de Barroso (PPE), independentment del resultat dels comicis. Davant d'aquest pacte tàcit, s'ha demanat que cada família política presenti un candidat a presidir la Comissió, amb la finalitat d'impulsar la participació en les eleccions. La proposta ha vingut del Comitè d'Acció per a la Democràcia a Europa.

La xocolata del lloro de la CE

Les mesures que ha adoptat la Comissió Europea per reduir les emissions de la seva flota de cotxes oficials i altres mesures sobre el transport dels funcionaris, com per exemple l'adquisició de bicicletes, són la xocolata del lloro. La Comissió hauria d'adoptar mesures més contundents per fer reduir dràsticament el nivell de contaminació que produeixen els seus desplaçaments. Sobretot la CE hauria de treballar per posar fi a la despesa i la contaminació que suposa el fet que el Parlament es desplaci periòdicament a Estrasburg per celebrar-hi sessions, quan la seu permanent és a Brussel·les. El volum de despesa i contaminació que generen aquestes sessions són insostenibles.

La campanya als paradors

Els 93 paradors espanyols distribuiran informació sobre les eleccions europees del 7 de juny que ve, gràcies a l'acord de col·laboració subscrit entre el vicepresident del Parlament Europeu Alejo Vidal-Quadras i el president de Paradors de Turisme, Miguel Martínez.

Le Pen no presidirà l'Eurocambra

El cap de llista del Front Nacional francès, Jean-Marie Le Pen, que ja ha complert 81 anys, es preveia que presidiria la mesa d'edat i obriria la nova legislatura de l'Eurocambra. Però socialistes (PSE) i populars (PPE) del centre dreta i els verds van fer un front comú i abans d'acabar la legislatura han forçat una modificació en el reglament intern del Parlament, que va rebre el suport d'una àmplia majoria de diputats. Segons aquest, «la sessió inaugural serà presidida pel darrer president de la cambra, per algun dels catorze vicepresidents o per l'eurodiputat que hagi acumulat més anys de mandat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona