Política

El PSC es manifesta

Els obiolistes preparen una declaració en què demanen cares noves a la direcció, que s'afegeix a la feta per Tarragona que reclamava “perfil propi”

Els alcaldes de Lleida, Vilanova, Terrassa i Tarragona s'ofereixen

Ballesteros i Navarro també s'obren a liderar la formació

Alguna cosa es mou al PSC. Tot i que encara queda camí per al congrés de la tardor, els gestos s'han accelerat les darreres setmanes després d'una certa treva posterior a les eleccions catalanes. Alguns arriben a través de manifestos, però també amb declaracions de dirigents que ja han obert foc per rellevar José Montilla en el lideratge del que hauria de ser el nou Partit dels Socialistes. Al primer que s'hi va mostrar disposat, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, se li han sumat els de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, el president del grup parlamentari, Joaquim Nadal, i els alcaldes de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros –tal i com avançava aquest diari al desembre–, i el de Terrassa, Pere Navarro, ahir. Tots ells, oberts i “a disposició del partit” per encapçalar-lo.

Malgrat que la direcció ha intentat ajornar el xup-xup intern fins passat els comicis municipals del 22-M, uns moviments n'han precipitat d'altres. Ningú es vol quedar fora ni que sigui en el plantejament d'un debat de projecte i també de noms. Una de les aportacions és la que han fet els socialistes del Camp de Tarragona, en forma de manifest. Sota el títol Un PSC amb perfil propi, la reflexió, que porta la rúbrica del primer secretari de la federació, Xavier Sabaté, i del coordinador del partit a les Corts espanyoles, Francesc Vallès, parteix del reconeixement que el perfil del partit “ha quedat desdibuixat” per la crisi econòmica i perquè en els darrers anys no han superat la discussió “delimitada per la dreta nacionalista”, centrada en la identitat i el greuge Catalunya-Espanya. En el camí congressual, els socialistes tarragonins advoquen per un partit nítidament “federalista, europeista, d'esquerres i catalanista”. Un nou PSC fet, però, “sense prescindir de ningú”.

El manifest, conciliador, vol ser una aportació inicial al debat, però també un gest de reivindicació. Des del Camp de Tarragona, apunten que, siguin quines siguin les persones que integrin la futura direcció, hauran de comptar amb aquesta federació, més quan és la tercera en grandària per darrera de la de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. Entre els noms possibles per a la nova direcció, el de Ballesteros i el de Vallès, entre d'altres.

Dins del PSC, però, també hi ha qui va més enllà i no veu suficient l'únic relleu de Montilla. És el cas de la plataforma Nou Cicle, aplegada entorn de l'eurodiputat Raimon Obiols i que compta amb el suport del diputat Daniel Font i l'exdiputada i candidata per Girona, Pia Bosch. El col·lectiu ultima una declaració que farà pública dimarts vinent en què, segons fonts coneixedores, demana un canvi d'estratègia, però també l'entrada de cares noves a la direcció del partit després de la davallada històrica del 28-N –de 37 a 28 diputats–. En definitiva, advoquen per una renovació en profunditat. L'objectiu és que un PSC que ara veuen difuminat torni a ser el “pal de paller” del centreesquerra català, posició central que consideren que ha perdut. En el terreny dels noms, els obiolistes proposen el de l'alcalde de Vilanova i la Geltrú per liderar el PSC.

Nou Cicle no està sol en la reivindicació. També s'han decantat per una renovació, en aquest cas total, dos diputats del PSC al Congrés, l'exalcalde de Mataró, Manel Mas, i el de Vilanova i la Geltrú, Sixte Moral. L'argument és que la reculada del 28-N no és responsabilitat única del primer secretari, sinó dels que l'han acompanyat en la direcció, en mans dels que en el congrés de Sitges de 1994 van inspirar l'anomenada “revolta dels capitans”, entre els quals figuren Miquel Iceta i José Zaragoza.

“Com crancs, enrere”

“Els resultats polítics de la seva gestió canten”, denunciava Mas en un apunt recent al seu bloc a internet. “Des de les eleccions del 1999 anem com els crancs, cap endarrere. De 50 diputats a la Ciutadella a 28. Alguna responsabilitat deu tenir l'actual equip dirigent d'aquests resultats”, insistia un Mas que demanava que la direcció, sencera, es retirés, per deixar pas a cares noves. “Mantenir algun, encara que sols sigui algun dels actuals dirigents pot portar una frustració molt gran a la soferta militància i, conseqüentment, al nostre electorat”.

Mas va rebre el suport de Moral, també a través del seu bloc. Com ja havia manifestat amb anterioritat, l'exalcalde vilanoví parlava d'un partit “narcotitzat” i lamentava que Montilla hagi assumit “sol la derrota electoral i els que l'envolten mirin com si res anés amb ells”.

Des de la direcció no han entrat a valorar consideracions que veuen “personals”. A banda de Montilla, no hi ha cap dels que la conformen que hagi dit públicament si vol continuar o no a la cúpula.

Estic disposat i disponible. És bo per al PSC de Tarragona i per a Tarragona com a territori
Josep Fèlix Ballesteros
alcalde de tarragona
Em faria il·lusió ser primer secretari del PSC, però això no vol dir que sigui la persona adequada
Pere Navarro
alcalde de terrassa

Els joves i les primàries

Joves de diferents sensibilitats del PSC, entre els quals figuren noms com el de Carles Rivera, Rocío Martínez-Sampere o Marc Murtra, ja van impulsar un manifest amb motiu de les eleccions primàries que es faran diumenge a Barcelona per elegir entre Jordi Hereu o Montserrat Tura com a candidat. El text –manifestperbarcelona.cat– mostrava el suport al procés que veuen també, com una oportunitat per “reforçar” el projecte socialista a la capital i involucrar-hi altres veus per “enfortir-lo”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.