Política

El Parlament donarà suport a la consulta de Barcelona

La moció, impulsada per Solidaritat, és previst que s'aprovi avui amb els vots favorables de CiU i Esquerra

El text també considera l'autodeterminació com un dret “irrenunciable” de Catalunya

El Parlament donarà suport explícit avui a la consulta sobiranista del 10 d'abril a Barcelona a través d'una moció que s'aprovarà amb els vots de CiU, Esquerra i Solidaritat. El document, que ha estat impulsat per SI, també considera l'autodeterminació com a dret “irrenunciable” a Catalunya.

Aquests últims dies Solidaritat ha negociat amb CiU perquè la proposta fructifiqui. El text inicial de SI era molt més ambiciós i instava a cedir espais del Parlament i de la Generalitat per ubicar-hi ur-
nes el 10 d'abril. També exigia el reconeixement de la independència de la República de Kosovo.

La federació nacionalista difícilment podia assumir algunes d'aquestes pretensions, sobretot pel que fa a la cessió d'edificis públics, perquè això es contradiria amb el relat que manté el govern en el sentit de no tenir un paper actiu en les consultes.

Atesa aquesta situació, Solidaritat va rebaixar el llistó. A més, Barcelona Decideix també va demanar als grups que es posessin d'acord perquè no volia que el ple tombés una moció a favor del 10-A.

Avui aquestes negociacions es cristal·litzaran. La moció que SI, CiU i Esquerra tiraran endavant té tres punts. En el primer es parla del dret a l'autodeterminació, en el segon es defensa el model de consultes ciutadanes, i finalment en el tercer ja es posa l'exemple de Barcelona i altres ciutats. És previst que el PSC, el PP i Ciutadans hi votin en contra, mentre que Iniciativa donarà suport als dos primers apartats i s'abstindrà en el tercer. Aquest últim vot s'emmarca en l'equidistància que ICV-EUiA té respecte a les consultes. Els ecosocialistes mantenen que els referèndums haurien de tenir més opcions i no només
la independentista.

Ahir, el secretari general de SI, Uriel Bertran, es mostrava molt satisfet, i va assenyalar que mai fins ara el legislatiu havia reconegut de manera tan clara l'autodeterminació. Segons Bertran, les altres resolucions aprovades els anys 1989, 1998 i 2010 eren més tèbies. El dirigent solidari també va assegurar que amb aquesta moció a la mà els impulsors de la consulta barcelonina podran demanar que el Parlament es converteixi en col·legi electoral. L'última paraula, però, sempre la tindrà la mesa.

El portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, va celebrar el suport institucional, tot i que, de moment, va descartar col·locar meses a la cambra. “Nosaltres no exigirem res a ningú. En tot cas, farem el que ens digui el Parlament”, va remarcar.

LA FRASE

És el primer cop que es reconeixerà que el Parlament és la seu de la sobirania de Catalunya
Uriel Bertran
secretari general de solidaritat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona