Política

Tortosa

Memòria històrica

Encoratgen Bel a retirar el monument franquista

La comissió del Casal Popular Panxampla per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa va encoratjar ahir l'alcalde, Ferran Bel (CiU), a anar més enllà en la seua proposta d'aprofitar la pilastra de l'antic pont de la Cinta per construir una passarel·la. Segons la comissió, Bel podria seguir l'exemple de CiU a Ulldecona, i donar suport a les iniciatives per retirar tots els símbols franquistes, inclòs el polèmic monument de la batalla de l'Ebre. Dijous passat, Bel va proposar una solució “imaginativa i integradora” per recuperar l'antic pas sobre l'Ebre, però en cap cas va voler referir-se a una possible retirada del monument franquista.Per la seua banda, el portaveu del PSC i exalcalde, Joan Sabaté, va titllar de “poc imaginativa i innovadora” la proposta de Bel de construir una passarel·la aprofitant la pilastra del monument. Sabaté va recordar que ell ja va proposar-ho fa sis anys, i que no va rebre el suport del consistori.

De fet, la comissió va denunciar ahir els “impediments” amb què s'ha trobat per portar a Tortosa l'exposició Símbols de Franco, organitzada pel Memorial Democràtic de Catalunya. La mostra es pot veure des del 18 de març a Ulldecona, i a partir de l'1 d'abril arribarà a la biblioteca de Roquetes. L'exposició interpel·la el públic, en forma de consulta participativa, sobre què cal fer amb tres elements significatius de la simbologia franquista encara pervivents: el Valle de los Caídos, el monument franquista de Tortosa, i els milers de plaques d'habitatge amb l'escut de Falange. La comissió va denunciar que, en el cas de Tortosa, els han denegat espais com ara l'antic escorxador, el nou centre cívic de Ferreries, la delegació de Cultura, el Museu de l'Ebre, el Centre del Comerç o el Col·legi d'Arquitectes. A més, va lamentar que CiU haja declinat participar en la taula rodona sobre símbols franquistes, que es farà el 15 d'abril a l'auditori Felip Pedrell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona