Política

CiU “pren nota” de la consulta per al pacte fiscal

Pujol rebutja un referèndum independentista escudant-se en el fet que “els temps polítics sovint no coincideixen amb els socials”

ERC i Solidaritat reclamen “un pas més” cap a un estat català

CDC, ERC i Solidaritat es van abocar ahir en la consulta per la independència de Barcelona, que van valorar com a tot “un èxit”. Però, des de Convergència es va exhibir prudència davant les demandes de republicans i solidaris de fer un pas més cap a un estat català.

Per ara, CiU “pren nota” dels resultats del 10 d'abril de cara al pacte fiscal, segons va assegurar el seu president parlamentari i secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol. El pacte fiscal és el projecte estrella del govern d'Artur Mas, que no descarta convocar una consulta sobre el concert per guanyar força en la negociació amb Madrid. Això seria tot, va reconèixer Pujol. “Els temps polítics sovint no coincideixen amb els socials”, s'excusava per rebutjar un possible referèndum sobiranista. Des del govern mantenen que no hi ha majoria sobre que Catalunya esdevingui un estat i sí sobre el pacte fiscal, demanda que pot canalitzar el dret de decidir, de moment. Les contradiccions de CiU es van reflectir en una jornada en què nombrosos membres de CDC van votar i també alguns d'UDC, com Antoni Castellà.

En consonància amb el programa del 28 de novembre, el president d'ERC, Joan Puigcercós, va apostar per aprofitar la feina feta pels milers de voluntaris que han col·laborat en les diferents onades i fer, en aquesta legislatura, un referèndum “vinculant”. Esquerra aposta per “fer un pas endavant”, segons Puigcercós, que també podria materialitzar-se amb “una declaració unilateral d'independència” per part del Parlament.

Aquesta via és la mateixa que demana Solidaritat. La formació encapçalada per Uriel Bertran i Alfons López Tena es va mobilitzar al màxim, més perquè dimecres es farà el debat a la totalitat de la proposició de llei sobre la independència registrada per la formació. Tena i Bertran van demanar, en una crida a CiU, que els partits siguin “coherents” en el debat la cambra. També li va exigir el PSC, que considera les consultes “una de les impostures més flagrants” de la federació, segons el viceprimer secretari, Miquel Iceta.

Òmnium veu continuïtat de la manifestació del 10-J

El 10-A és la continuació del 10-J. O el que és el mateix, la consulta de Barcelona ha suposat el seguiment de la manifestació sobiranista d'aquest estiu, posterior a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut.

És l'anàlisi de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que ahir es va mostrar molt satisfeta pels resultats de la consulta barcelonina, en què van participar 257.000 persones. “Com el 10 de juliol, la realitat ha superat el somni i és millor del que havíem somniat”, va celebrar Casals.

La presidenta d'Òmnium Cultural va recordar els “pocs recursos” amb què s'ha fet la consulta, que sí que ha estat rica, en canvi, en “voluntaris somiadors”. Igualment, va subratllar el paper que hi han tingut els immigrants “que volen deixar de ser-ho per passar a ser ciutadans”. “Som un país una mica millor del que crèiem”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona