Política

“Ens cal replantejar el centre urbà de Tortosa”

El candidat del PSC proposa una sèrie d'accions combinades per reforçar l'atractiu comercial i frenar l'abandonament dels habitatges, que també lliguen amb la urbanització dels terrenys de Renfe

Sabaté acusa Bel de no haver sabut renegociar el conveni amb Adif i d'haver obert un pas de vianants provisional per motius electorals

PERFIL
Joan Sabaté té 53 anys i és professor d'història, a més de portaveu del PSC a Tortosa i senador. Si no fos ni polític ni professor, li hauria agradat fer de cuiner. Va ser alcalde del 1999 al 2007, però va arribar a l'Ajuntament ara fa vint anys, com a candidat d'ICV. El seu lema personal és “Ni un pas enrere, ni per agafar impuls”. Està casat i té dos fills. Ara és veí del barri de Remolins, on va poder rehabilitar una casa de la família. El seu lloc per perdre's és el port de Tortosa, on sovint puja a caminar. Té més de 600 amics a la xarxa de Facebook.
El pla estratègic ha estat un dels grans blufs de Ferran Bel. L'alcalde no se n'ha recordat mai més.

El PSC ha tornat a confiar en Joan Sabaté per intentar recuperar l'alcaldia de Tortosa, que Ferran Bel (CiU) va aconseguir el 2007. Com han estat els quatre anys a l'oposició?

Estar a l'oposició en la vida política local sempre és difícil, perquè el millor és governar i transformar la ciutat en benefici de les persones. Però va ser el resultat democràtic de les eleccions. La derrota mai no és agraïda, però s'assumeix i s'ha d'aprofitar per convertir-la en un repte, i renovar el projecte i els plantejaments. Tocava reflexionar i renovar tant els projectes com l'equip.

Després de vuit anys a l'alcaldia, costa de pair que CiU imposi un altre model de ciutat?

No crec que CiU tinga cap model per a Tortosa. Ferran Bel té una idea no explicitada de ciutat petita, que van fent segons interessos puntuals. Però mai no han tingut una idea d'allò que volen fer de Tortosa. S'han limitat a desenvolupar molt poc el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) i el pla integral del nucli antic. No hi ha hagut un canvi de model, sinó una altra manera de fer. Això encara ha fet més difícil la tasca de l'oposició, perquè hem assistit a una actuació molt autoritària de l'alcalde Bel, amb moments que ranejaven el despotisme i amb una constant provocació, tot falsejant la realitat sense cap pudor. Ha alimentat una imatge de l'Ajuntament i de les confrontacions polítiques que no són gens edificants. Nosaltres vam ser capaços de posar-nos d'acord en projectes com ara el camp de golf de Vinallop. Però durant aquest mandat, Bel mai no ens ha ofert la possibilitat de dialogar ni d'arribar a acords o pactes estratègics per al municipi.

Què opina del fet que el govern municipal de CiU i ERC no haja impulsat el pla estratègic que havien anunciat?

Sens dubte, ha estat un dels grans blufs del senyor Bel. Va aixecar tota una sèrie d'expectatives per fer oposició, que després ha incomplert de manera flagrant. Segons ell, Tortosa no podia funcionar sense pla estratègic. Nosaltres vam aprovar el POUM i també el pla d'orientació d'equipaments comercials, i era en aquest mandat que calia abordar el pla estratègic. Però Bel no se n'ha recordat mai més. Se n'ha oblidat, com del cobriment del velòdrom que també havia promès. El pla d'actuació municipal (PAM) també va ser un document fet a corre-cuita, fet de pedaços, amb compromisos absolutament genèrics. Va cridar molt a l'oposició, però un cop al govern ha estat incapaç de ser conseqüent amb allò que va anunciar que faria. S'ha limitat a fer les obres del Pincat, tot i que durant anys CiU havia deixat que el nucli antic es degradés. No han tingut cap política de promoció econòmica, ni han actuat amb polítiques de sòl industrial. També en el cas de la comissaria de la policia local es van trobar amb l'edifici comprat, el projecte fet i les obres adjudicades, a punt de començar. No veig coses noves, tret del nou pavelló del Temple, que el PSC també incloïa al seu programa i que s'ha finançat gràcies al fons estatal d'inversió local.

Què ha deixat de fer, el govern de Bel?
Sobretot, denunciem el desinterès absolut en promoció econòmica, i la falta de discurs. A la inauguració de l'Expoebre, va haver de ser el rector de la URV qui va parlar de l'aposta per la recerca i la innovació, i de la necessitat de vincular universitat i empresa. A l'alcalde Bel mai no l'hem sentit parlar d'això. L'endemà, al sopar de l'Associació d'Empresaris de les Comarques de l'Ebre (AECE), va ser el president Emilio Castellà qui va assenyalar que cal revisar el pla nacional per la recerca i la innovació, i també que cal reformar la formació professional i vincular-la a les pràctiques de les empreses. A banda d'això, no s'ha actuat per resoldre les deficiències del polígon Catalunya Sud. Bel ha governat quatre anys. Per tant, ja no s'hi val a dir que va heretar el polígon amb mancances. No ha concretat com resoldre el dèficit d'aigua i d'electricitat, ni ha plantejat encara l'ampliació del Catalunya Sud, per fer el nostre sòl industrial més atractiu per a les empreses quan comence la recuperació de l'economia. En tercer lloc, ha deixat empobrir la Festa del Renaixement, que era la punta de llança de la nostra promoció econòmica. Ha perdut rigor i eficàcia, i, si continua per aquesta via, pot acabar perdent-se. Finalment, la crisi no ha de servir d'excusa per afirmar que la fira Expoebre és més pobra, o que hem estat a punt de no fer-la. Si cal, haurien d'haver posat l'espai del recinte firal a disposició de les empreses del territori, a baix cost o gratuïtament. L'Expoebre ha estat d'una pobresa extraordinària, vergonyant. La majoria eren estands de venda directa d'alimentació o d'altres administracions.

Està d'acord en què cal revisar el conveni amb Renfe?

Bel ha estat incapaç de negociar amb Madrid. Tot és revisable, però no és veritat que fos un mal conveni. Vam aconseguir un preu polític i raonable dels terrenys de Renfe, que no haurà de pagar la ciutat. El que proposa ara Bel és absurd. Ara cal traure els terrenys a subhasta pública, perquè els diversos operadors hi actuen. Estem en un mal moment per a la construcció, però molts promotors prendrien posició amb força per poder urbanitzar aquesta peça. L'operació es finançaria per si mateixa, i generaria sòl residencial, sòl comercial i el gran aparcament. Si volia revisar el conveni, Bel ha tingut quatre anys per plantejar-ho. Voler revisar el conveni amb Adif és una excusa de mal pagador. El pas de vianants que ara s'ha obert pels terrenys de Renfe és insuficient, un pedaç fet a prop de les eleccions. No és la gran transformació urbanística que necessita el centre de Tortosa.

De fet, la proposta estel·lar del programa del PSC és, segurament, el pla integral del centre, que inclou la urbanització dels terrenys de Renfe.

Calia tornar a centrar el nucli històric, i encara no hem acabat la feina. Ara cal dotar de vida el nucli antic. Però també cal replantejar el centre urbà de Tortosa, que és el motor de la ciutat com a capital comercial, administrativa i de serveis. Ara, però, està vivint un procés de degradació. No es poden fer els ulls grossos davant els problemes. Cal reforçar el seu atractiu comercial i frenar l'abandonament d'habitatges. Dilluns presentem a la Cambra de Comerç el pla integral del centre de Tortosa, que preveu accions combinades per capgirar la situació. Per exemple, cal un replantejament del pla de dinamització comercial, que no està operatiu, i veure tot allò que es pot fer en col·laboració amb les administracions superiors i l'associació de comerciants. A més, el pla també inclou una sèrie d'actuacions urbanístiques, com ara la recuperació i transformació dels terrenys de Renfe, que donarà la imatge d'un centre urbà, a Tortosa, del segle XXI. A més, ampliarem les zones de vianants i proposarem altres actuacions innovadores, a més de la rehabilitació de façanes, la promoció econòmica i l'aprofitament turístic.

CiU també ha anunciat una actuació al centre, una zona lúdica, que aprofiti la meitat buida de les pilastres del pont del tren. Què opineu de la proposta?
Ens sembla una sortida oportunista i amb poc futur, poc treballada. És bo reforçar l'atractiu comercial, lúdic i gastronòmic de la ciutat, però em sembla una proposta improvisada, com a resposta als nostres plantejaments. He consultat amb tècnics i tots m'han expressat alguns dubtes: en primer lloc, sobre la superfície que es podrà utilitzar al pont del ferrocarril. Però després hi ha altres aspectes a tenir en compte, com ara els accessos d'emergència i els serveis. A més, el pont és un element protegit per Patrimoni i catalogat, i caldrà veure què s'hi pot fer, i què no, per no malmetre la imatge tan potent del pont del ferrocarril. Em fa l'efecte que és una d'aquelles propostes que algú llança i ningú mai més se'n recorda, com també el cobriment del velòdrom, de CiU, i el parc temàtic del Renaixement, que volia fer el PP. Són propostes de gent amb poca experiència municipal, impròpies d'un candidat de CiU. Però, més enllà d'això, aquesta no és el tipus de proposta que Tortosa necessita. Si se'm permet la ironia, també dalt el monument de la Batalla de l'Ebre podrien posar un mirador, amb un ascensor perquè la gent puja pujar-hi a veure panoràmiques de la ciutat.
Parlant del tema, què caldria fer amb el monument franquista?
Quan vaig ser alcalde ja vaig plantejar que el monument de la Batalla de l'Ebre havia de ser substituït, per conservar la monumentalitat d'un element artístic al mig del riu. Caldria fer un concurs d'idees, per substituir el monument per un altre element monumental, tot aprofitant la pilastra de l'antic pont de la Cinta. Aquest era el lloc de pas tradicional del riu, des de l'època romana. La millor proposta seria una passarel·la per a vianants, però amb un punt de monumentalitat per evitar el buit que deixaria la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre. Ja no seria un monument de la victòria d'uns sobre els altres, perquè els ponts sempre són un símbol d'unió. Però això s'ha de fer cercant el màxim consens, i evitant que siga el centre del debat polític a Tortosa. En tot cas, el futur del monument passa pel resultat de les eleccions municipals.
Ara més que mai, els grups d'esquerra s'han definit a favor de la retirada del monument.
Si hi ha una majoria d'esquerres que puguen liderar els socialistes, potser és el moment d'abordar aquest procés de substitució del monument, per un altre element molt potent que dignifique Tortosa i que deixe enrere la imatge d'una ciutat que mira cap al passat.
És possible, una majoria d'esquerres liderada pel PSC?
Absolutament. Però encara no estic parlant de pactes. En les últimes eleccions, la correlació de regidors entre la dreta i l'esquerra va ser d'onze a deu. Per tant, no hi ha una diferència tan abismal, que podria marcar la Tortosa que alguns volen definir com a conservadora. Al llarg dels últims deu anys, les forces d'esquerra han guanyat les eleccions al municipi. Tot passa per mobilitzar l'electorat de centreesquerra, i estem treballant perquè això siga així. En el futur, esperem poder treballar amb les altres forces d'esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona