Política

alt penedès

ERC baixa a la comarca però esdevé decisiva al Consell

Els republicans, amb tres consellers comarcals, són la garantia de govern per a CiU i són insuficients per fer un tripartit d'esquerres

Veuen difícil la repetició del pacte d'unitat

CiU, el PP i la CUP són els tres partits que han aconseguit superar els percentatges de vot a la comarca de l'Alt Penedès respecte a les eleccions de fa quatre anys. En el cas de la CUP, el fet d'haver presentat llistes a Sant Martí Sarroca, Subirats i Sant Pere de Riudebitlles a més de Vilafranca ha estat l'empenta definitiva que els ha obert les portes del Consell Comarcal, on tindran un conseller. En el cas de CiU, l'onada favorable que ja es va iniciar amb les eleccions al Parlament de Catalunya s'ha traduït en un increment moderat de gairebé dos punts respecte al 2007. La federació nacionalista ha passat del 32,76% al 34,49% i ha esdevingut la força més votada, a causa del notable descens del PSC, que ha perdut una mica més de cinc punts respecte als resultats de fa quatre anys: ha passat del 35,81% al 31,34%. El PP ha crescut un punt i mig. Ha passat del 5,93% al 7,67%. ERC i ICV també han perdut vots respecte a fa quatre anys.

De tota manera, la configuració del nou Consell Comarcal dóna a CiU la responsabilitat de decidir com s'ha de configurar el nou govern de la comarca. El president comarcal d'ERC a l'Alt Penedès, Jesús Salius, creu que amb els resultats a la mà l'única cosa que poden fer al seu partit és esperar. “En aquesta ocasió hi ha un guanyador clar i l'únic que podem fer els altres partits és esperar que CiU ens truqui i ens digui què vol fer”, va dir ahir Salius. La direcció regional del partit es reuneix avui, i dimecres hi haurà la reunió de la direcció comarcal de l'Alt Penedès. Aquestes reunions serviran per analitzar la davallada que el partit ha experimentat de manera generalitzada i també els casos concrets de diferents municipis. Salius veu complicat que es repeteixi el pacte d'unitat comarcal que ha servit per governar els últims quatre anys. El president comarcal d'ERC creu que la falta de creativitat i imaginació han acabat també cremant el pacte que es va fer amb l'objectiu de salvar l'aprovació del pla director. “Al final no hi havia prou contingut polític per donar sentit a totes les carteres que es van haver de crear”, reconeix Salius.

Mentrestant, CiU no es mulla. El secretari de política municipal de la federació nacionalista a l'Alt Penedès, Francesc Olivella, va reconèixer ahir que havia començat a tenir contactes amb tots els partits però en l'estricte context postelectoral. Dijous, la direcció de la federació es reunirà per valorar els resultats als municipis i la comarca. Olivella presentarà un informe detallat dels resultats obtinguts a l'Alt Penedès i començaran a posar sobre el paper les possibilitats que hi ha tant en la nova configuració del Consell Comarcal com quant a l'elecció del diputat provincial. Olivella creu que, de moment, CiU ha d'acabar de pair les victòries que van aconseguir diumenge i en va destacar la del Pla, la de Subirats i la de les Cabanyes, on ell és alcalde.

LA FRASE

En aquesta ocasió hi ha un clar guanyador i l'únic que podem fer els altres és esperar que CiU ens truqui
Jesús Salius
president comarcal d'erc a l'alt penedès

El descens del PSC

El primer secretari de la Federació del PSC a l'Alt Penedès i el Garraf, Rafael Roig, va relativitzar el descens. “Hem consolidat tots els municipis on ja érem, i s'han obert algunes perspectives noves. Som necessaris per tirar endavant nous governs a Olesa, la Granada o Subirats. Ara s'han d'obrir negociacions”, va dir. Segons ell, ara la prioritat és vetllar pels pactes locals, i després ja es veurà el que passa al Consell Comarcal. Roig insisteix que des de la direcció del PSC només se supervisaran els acords locals, perquè els diferents grups municipals podran gestionar els pactes lliurement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona