Política

Alt Penedès

Les CUP s'enduen votants del PSC i ERC als pobles

A Vilafranca del Penedès s'estanquen en nombre de vots, però als pobles on s'estrenaven triomfen

El municipi on aconsegueixen tenir més vots és Subirats

Les CUP de l'Alt Penedès, la sorpresa dels comicis de diumenge passat, sobretot a Subirats, Sant Martí Sarroca i Sant Pere de Riudebitlles, on s'han estrenat amb notable participació –excepte a Vilafranca del Penedès, on el seu electorat s'ha estancat– han aconseguit representació i han provocat pèrdues de vots significatives a ERC i el PSC, en diferents graus. El poble on la CUP ha fet més mal a ERC és a Subirats, on es presentava l'extècnic de medi ambient a Subirats, Ramon Carbonell. El primer cop que es presentava la CUP al municipi ha provocat la reducció de prop d'un 62% dels vots que havia obtingut ERC el 2007. A Sant Martí Sarroca, on també es presentaven per primer cop amb Àngel Rus al capdavant, no només han aconseguit reduir notablement el nombre de votants del PSC i ERC, sinó que s'han situat com la segona força política. Finalment, a Sant Pere de Riudebitlles, la CUP, que es presentava amb Isaac Ruana, ha provocat l'èxode de vots del PSC i ERC cap a la seva formació i ha modificat notablement la distribució de forces a l'Ajuntament, ja que, si fins ara el PSC era la primera força i ERC la segona, ara són la segona i la tercera perquè CiU, amb 48 vots més que fa 4 anys, ha aconseguit situar-se com la força més votada. En l'únic municipi on la formació tindria capacitat de decidir si arribés a un pacte de govern seria a Sant Pere de Riudebitlles, on un acord del PSC, ERC i la CUP podria fer que el cap de CiU, Sixto Moreno, anés a l'oposició. Els resultats es notaran també a la comarca amb l'entrada d'un conseller al Consell Comarcal.

LA XIFRA

2.292
són els votants de la CUP a l'Alt Penedès.
Han aconseguit representació a tots els municipis on es presentaven.

LA XIFRA

62
per cent.
És el percentatge de vots que s'ha endut d'ERC a Subirats, que ha perdut l'hegemonia al poble

A Vilafranca fan autocrítica

Tenien l'objectiu de situar el tercer regidor a l'Ajuntament i es van quedar a prop de 100 vots de fer-ho. Segons expliquen els membres de la CUP de Vilafranca del Penedès en una nota: “No s'han acomplert les expectatives electorals per aquestes eleccions que era l'obtenció d'un tercer regidor. Igual que en els anteriors comicis, ens hem quedat a les portes d'obtenir un tercer representant, la qual cosa ha impedit obtenir una major representació”. A la nota, la formació continua dient que, en nombre de vots, els resultats d'aquestes eleccions són pràcticament iguals que els del 2007 (amb 29 vots menys), “la qual cosa consolida la CUP com la tercera força política al municipi; objectiu que, per altra banda, també ens havíem marcat en aquestes eleccions. Així, el projecte d'esquerres i independentista de la CUP es consolida a Vilafranca”, diuen. A la nota que han fet pública, la formació independentista anuncia que el dia 11 de juny, dia en què es constituirà l'Ajuntament, es votaran a si mateixos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona