Política

Camps serà jutjat

El TSJ valencià decreta obertura de juí oral per un presumpte delicte de suborn continuat impropi contra el president del govern valencià

Haurà de pagar 50.000 euros per responsabilitat pecuniària i no hi pot presentar recurs

El magistrat del Tribunal de Justícia valencià (TSJ), José Flors, va aconseguir ahir fer un escac al rei en la partida particular que manté, des de fa mesos, contra el president de la Generalitat Valenciana. Durant aquest temps, el també president del PP del País València ha jugat bé els seus moviments i ha dilatat el procés judicial que se segueix contra ell per haver rebut presumptament regals de la trama de corrupció Gürtel, valorats en gairebé 15.000 euros.

Les jugades plantejades per la defensa del líder popular, van evitar que passara pel banc dels acusats abans de les eleccions autonòmiques, celebrades el passat 22 de maig. Una situació que podria haver posat fi a la seua reeixida trajectòria política. En aquestes circumstàncies, Camps, i el seu partit amb Mariano Rajoy al capdavant, ha mantingut sempre la seua innocència.

Però ahir, Flors, va disposar l'obertura de juí oral contra Camps, en considerar que hi ha més d'una dotzena d'indicis que demostren que les empreses vinculades a la trama, particularment Orange Market, van assumir el pagament de les peces de vestir que rebia, a barata de concessions institucionals.

“El propòsit de l'assumpció d'aquests pagaments era el de guanyar-se, mitjançant l'obsequi, l'afecte o el favor de les persones obsequiades”, segons pot llegir-se en la interlocutòria feta pública ahir per Flors. “Pablo Crespo i Álvaro Pérez –caps de la trama juntament amb Francisco Correa– feien les gestions necessàries per fer arribar a Francisco Camps, Ricardo Costa, Víctor Campos i Rafael Betoret de manera continuada i, en consideració del seu càrrec públic, determinats regals per a ús personal, consistents en vestits a mida, calcer i d'altres peces de vestir”, insisteix el jutge Flors.

El magistrat imputa a Camps i els altres tres càrrecs del PP –Costa era diputat, Campos vicepresident i Betoret cap de gabinet de la conselleria de Turisme quan van ocórrer els fets– un delicte tipificat en els articles 426 i 74 del Codi Penal, com a suborn impropi.

40.000 euros en regals

Flors considera que tots ells van ser obsequiats perquè ocupaven llocs de responsabilitat institucional i no pels seus càrrecs orgànics en el partit, tal com hauria sostingut la defensa de Camps en l'audiència preliminar del passat dimarts 12 de juliol.

“Quan hom exerceix simultàniament dues funcions de rellevància pública, una dins del partit i l'altra en una institució que li atribueix la condició d'autoritat, no cap excloure que els regals que rebia de qui tenia interessos econòmics, no solament en el partit, sinó també en l'administració autonòmica governada per eixe partit, únicament podien influir en el partit i no en el de la funció pública”, subratlla el jutge instructor. En el seu escrit Flors detalla com entre 2005 i 2008 Camps va rebre peces de vestir valorades en 14.131,50 euros; Betoret, per un import de 13.499 euros; Costa, per 7.325 euros, i Campos regals per una quantia de 5.529 euros.

El juí, a la tardor

La decisió de Flors, converteix Camps en el primer president d'autonomia que s'asseurà en el banc dels acusats en l'exercici de seu càrrec, si no dimiteix abans. Però aquesta possibilitat, va ser descartada per la portaveu del govern valencià, Lola Johnson, que va afanyar-se a fer pinya amb el seu líder. “Els valencians van donar un suport electoral històric al president Camps perquè liderara un projecte honest i, la intenció del president és complir aquest mandat els quatre anys que resten de legislatura”, va cloure Johnson.

Ara, la interlocutòria del TSJ, en què es demana a Camps que diposite una fiança d'uns 50.000 euros, que és la resultant de la suma de la multa sol·licitada per les acusacions més un terç de la mateixa, s'elevarà a la sala civil i penal, que ha d'elegir el president del jurat. Atenent l'ordre, li correspon al magistrat Juan Climent, assumir aquesta responsabilitat.

Climent convocarà les parts personades en el procés perquè presenten les proves que s'han d'utilitzar en el juí, com a pas previ, per a emetre una interlocutòria de fets justificables i fixar la data del juí. Els imputats tenen 15 dies per a recollir la interlocutòria.

La selecció del jurat popular ha de produir-se 30 dies abans del juí. El judici podria celebrar-se a la tardor, ja que l'agost és un més inhàbil. Contra la decisió del jutge Flors, no cap recurs.

LA FRASE

La intenció del president és complir aquest mandat els quatre anys que resten de legislatura
Lola Johnson
portaveu del govern valencià

El president es refugia en el silenci

Ni roda de premsa, ni declaració institucional, ni comunicat. Camps no s'ha pronunciat sobre un dels esdeveniments més importants que ha esguitat la història de l'autogovern valencià. Però això no és nou. El silenci i l'evasiva s'han convertit en la seua resposta quotidiana al seguit d'interlocutòries judicials que des de fa mesos ja aventuraven un desenllaç com el que va transcendir ahir: la decisió d'obertura del judici oral. El president de la Generalitat ha adoptat el victimisme com a estratègia enfront a les crítiques de l'oposició i en les poques ocasions que l'hem pogut sentir pronunciar-se obertament sobre l'assumpte sempre ha defès que ell es va pagar els vestits.

Ahir, la demolidora interlocutòria del TSJ tampoc va alterar l'estratègia. Va ser la portaveu del seu govern, Lola Johnson, la que va haver de donar la cara per ell. Camps, sabedor de la imminència de la decisió del tribunal ha eludit els actes públics al llarg de tota aquesta setmana, en què curiosament va programar un viatge a Brussel·les el mateix dia (dimarts) que estava prevista l'audiència preliminar, prèvia a l'ordre de jutjar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona