Esquerra vol obtenir 30.000 vots al País Valencià i les Illes

L'independentisme també vota al País Valencià i les illes Balears, i ERC no vol deixar passar l'oportunitat de pescar en aquest calador de vots: per convicció en els Països Catalans i per la seva eventual rendibilitat electoral. La minigira de dos dies d'Oriol Junqueras, que el cap de setmana va visitar Gandia i Vilafranca de Bonany, és un bon exemple de l'impuls d'ERC per anar més enllà del Principat. L'objectiu és, segons van admetre a El Punt fonts republicanes, convertir la llista de l'Europa dels Pobles –que a les Balears, comparteixen amb Entesa per Mallorca; i al País Valencià, amb Els Verds– en la tercera més votada a les eleccions del 7 de juny per darrere del PP i el PSOE. El càlcul de vot per aconseguir-ho, basat en les anteriors europees, seria de 30.000.

Malgrat que semblin pocs vots, l'equip del carrer Calàbria –seu del partit a Barcelona– necessita sumar-los per consolidar un eurodiputat i intentar l'assalt al segon, que segons les enquestes balla amunt i avall. La circumscripció única estatal pròpia de les europees permet que el vot d'ERC i dels seus aliats al País Valencià i les Illes sumin i no quedin perduts perquè no arriben al llindar mínim provincial, com passa a les espanyoles. «Pel contrari, ara votar ERC aquí –deia Junqueres a Vilafranca de Bonany– és vot útil.» Per això Junqueras, Joan Puigcercós i Joan Tardà han redoblat esforços per visitar les Illes i el País Valencià en diverses ocasions els últims quinze dies.

Junqueras creu que l'existència d'una esquerra independentista forta és la garantia «contra el panorama gris del PP i el PSOE» propi del País Valencià i, fins fa poc, de les illes Balears. Si ERC –o el BNG a Galícia– no tingués força, «el PSOE acabaria aigualint-se i representant el mateix que el PP». Segons Junqueras, el fet que al Parlament valencià no hi hagi cap partit d'esquerra sobiranista impedeix posar fi als governs en majoria del PP. «El mateix passava a les Balears fins les últimes autonòmiques» ja que, en paraules del cap de cartell d'ERC, el PSIB només ha pogut desallotjar els governs de Jaume Matas gràcies al suport dels parlamentaris aconseguits per PSM, Entesa i ERC.

La vocació de Països Catalans d'ERC no té, però, només un interès de redits electorals. Junqueras insisteix a dir que «la voluntat de servir el país no es pot entendre sense servir-lo en la seva totalitat i en tots els àmbits». I, precisament, aquestes són les úniques eleccions en què ERC pot presentar una sola llista a tots els Països Catalans, amb l'excepció de la Catalunya del Nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió