Suècia

Entre els pirates i les nuclears

Suècia afronta les eleccions europees amb la sorpresa que un partit de creació recent, el Partit Pirata, podria obtenir una important representació dels 18 eurodiputats que s'han d'escollir. Aquests pirates no són els que aborden vaixells, sinó els que reivindiquen l'intercanvi lliure d'arxius informàtics. La intenció de vot no para de créixer, tot i que el seu programa se centra bàsicament en els temes de comunicació i internet, intentar pressionar per reduir els preu dels CD, aconseguir abolir els drets per patents i promoure l'intercanvi gratuït d'arxius. L'èxit del Partit Pirata té molt a veure amb el vot de càstig als partits tradicionals, i els electors el veuen com una formació que pot defensar els seus interessos a Brussel·les. Però més que la campanya electoral europea, el que interessa més als suecs aquests dies és l'anunci de casament reial. La princesa hereva, Victòria de Suècia, i el seu promès, l'empresari Daniel Westling, es casaran el 19 de juny del 2010 a la catedral de Sant Nicolau d'Estocolm. Les monarquies europees veuen així com l'única hereva d'una casa reial del continent que encara era soltera es casarà. La notícia ha eclipsat una polèmica decisió del govern conservador suec: mantenir els deu reactors nuclears en funcionament. Per combatre l'escalfament global, el govern suec ha decidit apostar per les energies renovables, però alhora apostar per la nuclear. Un fet sorprenent en un país que ha estat referent europeu de la lluita contra l'energia atòmica. Per fer el canvi polític, el govern del primer ministre, Fredrik Reinfeldt, ha de derogar una llei promulgada fa trenta anys i que tenia com a objectiu abandonar l'energia nuclear el 2010. Enquestes recents indiquen que el 65% dels suecs són favorables que les centrals nuclears actuals continuïn obertes.

Les europees també arriben a Suècia després que el Parlament acabi d'aprovar per 261 vots a favor i 22 en contra una llei que autoritza el matrimoni entre persones del mateix sexe i que ha entrat en vigor a partir de l'1 de maig, però l'aplicació a les esglésies es podria retardar com a mínim fins l'any vinent, ja que l'Església nacional luterana sueca no prendrà una posició oficial fins a final d'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona