Política

Bustos demana aire

La FMC reclama a l'Estat que compensi als ajuntaments les quantitats que li han de retornar i una moratòria en el termini per presentar els comptes i

Caldes de Montbui també s'oposa a restituir els diners que va rebre de més

Un baló d'oxigen. És el que la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), presidida per Manuel Bustos, pretén aconseguir de l'Estat per evitar el col·lapse de les hisendes locals. El comitè executiu de l'entitat municipalista va abordar ahir la preocupant situació econòmica dels ajuntaments i va adoptar dos acords en aquest sentit: reclamar al govern espanyol que compensi als ens locals les quantitats que li han de retornar pels ingressos que van rebre de més de la participació en els impostos del 2008 i el 2009 –argumentant que és ell el que va errar en el càlcul– i demanar-li una moratòria per poder presentar els comptes del 2010 fins al desembre, la qual cosa evitaria que l'Estat els retingués ingressos.

Pel que fa al deute amb l'Estat –que han de retornar en el termini de cinc anys a partir del 2012–, la FMC reclama en concret al govern espanyol que l'any que ve, i durant els quatre següents, creï dins de la partida del fons municipal del pressupost un nou apartat econòmic amb una quantitat equivalent a la que descompti als ens locals pels ingressos que van rebre de més el 2008 i el 2009. La petició, que Bustos considera “viable tècnicament i possible políticament”, arriba després que el govern espanyol ja hagi rebutjat una moratòria en el retorn d'aquestes quantitats. El president de la FMC, i alcalde de Sabadell, també va defensar la necessitat d'ampliar el termini per presentar els comptes de l'any passat a l'Estat, ja que, si acabés retenint les transferències als ajuntaments afectats, aquests “entrarien en fallida” i, de vegades, el retard és degut “a raons de caràcter tècnic i no de mala gestió”. La FMC, d'altra banda, va acordar proposar a la Generalitat l'acord per a l'estabilitat econòmica dels ajuntaments, que ha d'incloure un calendari de pagament dels diners que el govern deu als ens locals (que l'entitat situa entorn dels 500 milions) i una petició perquè convoqui una comissió bilateral amb els ajuntaments per avançar en el compliment de les disposicions en matèria de finançament local previstes a l'Estatut.

Iniciativa “inviable”

Bustos veu “inviable tècnicament” la posició de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, encapçalat pel republicà Oriol Junqueras, que s'oposa a retornar els diners rebuts de més en relació amb l'exercici del 2009. Una iniciativa que ja té el suport de l'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé (ERC), que es nega a retornar els 685.645 euros que l'Estat li reclama arran d'una “previsió sobredimensionada” d'ingressos. Segons Bustos, la FMC està “políticament d'acord amb aquesta posició, en el sentit de dir que cal trobar-hi una solució, però tècnicament no és possible perquè l'Estat descompta aquests diners als ajuntaments de la liquidació”. En els mateixos termes es va expressar l'Ajuntament de Castelldefels, encapçalat per Manuel Reyes, i que, en total, ha de retornar més de 3,5 milions. Reyes creu que cal demanar a l'Estat que compensi els ajuntaments, una posició que també defensa l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. El portaveu del govern, Francesc Homs, també es va referir a la iniciativa de Sant Vicenç i, tot i considerar que tindrà poc “recorregut”, va reconèixer que la proposta ajuda a fer pedagogia sobre la necessitat d'impulsar el concert econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona