Política

La defensa de la llengua centra l'acte de la Diada a Girona

Generalitat, Diputació i Ajuntament organitzen per primer cop a la ciutat un acte conjunt a la delegació del Govern

Es fa una crida a la unitat perquè Catalunya superi “l'atzucac” en què l'han deixat els continus greuges de l'Estat i la crisi

La defensa de la immersió lingüística i l'autogovern han centrat la celebració de la Diada a Girona. Per primer cop, Generalitat, Diputació i Ajuntament han anat a la una a l'hora de commemorar la Diada. En un acte senzill i auster, però no per això mancat d'un fort to reivindicatiu, les tres institucions han fet un clam unànime per a la defensa del català i la crida a la unitat perquè el país superi “l'atzucac” en què l'han deixat els continus greuges de l'Estat i la crisi. El delegat del Govern, Eudald Casadesús, ha demanat als gironins que “no es cansin” de reclamar el que els pertoca i ha lamentat que els catalans es vegin “obligats a celebrar la Diada de forma més reivindicativa que festiva”.

Sota l'atenta mirada del quadre 'El gran dia de Girona', que presideix l'Auditori Josep Irla de la delegació de la Generalitat, més de 150 persones han assistit a la commemoració de la Diada a la ciutat. Aquest Onze de Setembre, per primer cop, Govern, Diputació i Ajuntament han organitzat l'acte.

Amb la commemoració conjunta, les tres institucions han volgut posar de relleu el treball en equip. Com ha ressaltat el delegat del Govern Eudald Casadesús, “aquesta coincidència institucional vol ser un exemple” de la unió “que es precisa per fer front als reptes que tenim per endavant”.

L'acte de la Diada a Girona s'ha caracteritzat per la senzillesa i l'austeritat imposades arran de la crisi. Així, per exemple, no hi ha hagut copa de cava. Però aquestes limitacions no han impedit que la commemoració tingués un marcat to reivindicatiu.

De fet, el mateix delegat del Govern ja ho ha advertit durant el seu discurs. Eudald Casadesús ha demanat als catalans que no es cansin de defensar el que els pertoca, “encara que ens pesi que de manera reiterada ens veiem obligats a celebrar la nostra diada nacional de forma més reivindicativa que festiva”.

La defensa de la immersió lingüística i l'aposta ferma per l'autogovern han centrat els discursos institucionals. El delegat del Govern a Girona ha dit que l'actual model educatiu en català és un “model d'èxit i cohesió social que no ens podem permetre perdre”.

Per la seva banda, el president de la Diputació, Jaume Torramadé, ha carregat contra l'Estat pels continus atacs contra el català. “El model d'immersió lingüística actual és plenament vàlid i eficaç; el català és una llengua que ha sofert nombrosos greuges i no en permetrem més”, ha dit amb contundència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.