Política

La batalla de la Corporació

ERC vol pactar amb CiU un òrgan més plural

La federació, tot i l'acord amb el PP, no tanca la porta a ningú

La llei comença ara la tramitació

La batalla per la reforma de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) continua ben viva, tot i que la setmana passada CiU va superar el primer obstacle amb el suport explícit del PP. Ara comença la tramitació i ERC no es vol quedar fora de joc. Els republicans encara confien a arribar a un pacte amb la federació perquè l'organisme sigui més “plural”. El PSC tampoc no hi renuncia. En aquest context, CiU està disposat a parlar amb tothom seguint la tàctica de la geometria variable, tot i que el PP i ERC són els que tenen més preferències.

Amb la nova legislació el consell de govern de la CCMA passarà de dotze a cinc membres. CiU defensa que és una mesura per reduir costos i que s'estalviaran un milió d'euros l'any. Però ERC, el PSC i ICV consideren que es tracta d'una politització amagada. Una manera de controlar la Corporació des de l'executiu. Un extrem que el govern nega. Els republicans avisen que en l'ens hi haurà tres representants de CiU, un del PSC i un del PP i que els nacionalistes sempre se sortiran amb la seva.

També recorden que CiU no va parlar mai d'austeritat en la modificació de la norma que va impulsar el tripartit. Segons ERC, el projecte preveia set consellers, però va ser CiU qui va pressionar perquè n'hi hagués dotze.

Un altre punt de conflicte és l'eliminació de la figura del director general, que s'escull per concurs obert i entre professionals del sector –els membres del consell de govern són proposats pels partits–. El diputat republicà, Carmel Mòdul, recorda que estarien d'acord amb la supressió del càrrec sempre que el procediment d'elecció obert es traslladi al consell. També depèn del resultat de les negociacions el futur del president de la CCMA, Enric Marín –proper a ERC–, i de la directora de TV3, Mònica Terribas.

La “neutralitat” del PP

Els populars van avalar bona part dels canvis a la Corporació perquè es retalla el pressupost i els alts càrrecs. També pretenen redefinir el model de TV3 i Catalunya Ràdio i fixar més “pluralisme” i “neutralitat”. Però què signifiquen aquests conceptes? “No s'ha de marginar cap opció política i s'ha de ser representatiu de la realitat plural de Catalunya, on tots no pensem el mateix”, raona el portaveu del PP, Enric Millo.

Els últims anys la formació d'Alícia Sánchez-Camacho ha protagonitzat diversos episodis d'aquest “pluralisme”. Ha demanat que el mapa del temps de TV3 inclogui tots els territoris de l'Estat i no només els dels Països Catalans –el PSC estava al costat dels populars–. També s'ha queixat de les sàtires del Polònia i el Crackòvia; d'informacions com ara les de les consultes independentistes i l'homenatge a Lluís Xirinacs, i de l'emissió del reportatge Adéu Espanya?, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri