Política

El pistoler de Tolosa va rebre vint trets abans de morir

Es multipliquen les crítiques a l'actuació antiterrorista i policial

Merah figurava en una llista negra de l'FBI i havia estat interrogat pels serveis secrets francesos el novembre passat a la tornada d'un viatge a l'Afganistan

Fillon sosté que “no hi havia cap element” per atrapar l'assassí

El relat inicial parlava d'un tret al cap que va posar fi a la vida de Mohamed Merah mentre fugia saltant per la finestra. L'autòpsia del cos, filtrada ahir al vespre per Le Parisien, revela que el terrorista de Tolosa va rebre més de vint trets, la majoria als braços i a les cames, abans de ser impactat per dues bales al front i a l'abdomen que van ser mortals.

La dada posa en qüestió la versió inicial del ministre d'Interior, Claude Guéant, que havia explicat que una sola bala havia mort el terrorista durant l'intercanvi de trets amb els policies, que actuaven en “legítima defensa”.

La revelació amenaça d'afegir pólvora a la polèmica política encesa des de dimecres, quan van començar a aflorar crítiques a la falta de prevenció policial contra el terrorisme i a la lentitud de la investigació. Des del Partit Socialista es preguntaven en veu alta, en boca de l'exministre Laurent Fabius, si no es podria haver intervingut més ràpidament. La candidata ecologista Eva Joly, jutgessa d'instrucció abans d'entrar en política, va posar en dubte l'eficàcia policial argüint que “els serveis secrets el coneixien i se'l podria haver detingut”.

Juppé admet errors

Fins i tot el ministre d'Afers Estrangers, Alain Juppé, va plantejar com a raonable la possibilitat que “hi hagi hagut un error”. Els indicis que ha anat revelant la investigació són nombrosos: l'FBI el tenia fitxat en una llista negra de presumptes terroristes, França també el tenia vigilat si agafava un avió per sortir del país, la policia coneixia la seva aproximació als moviments salafistes de Tolosa i tenia constància dels seus dos viatges a l'Afganistan i el Pakistan el 2010 i el 2011. A la tornada del segon viatge, fins i tot va ser interrogat pels serveis secrets per conèixer el motiu de la seva estada. Merah va al·legar turisme i va portar un USB ple de fotos que testimoniaven la seva estada a Turquia, Síria, el Líban, Jordània i Israel abans d'arribar a l'Afganistan.

I també han sortit a la llum les dues denúncies que una veïna va interposar contra Mohamed Merah per haver fet proselitisme d'Al-Qaida al seu fill adolescent, que va tenir més de sis hores veient vídeos de decapitacions i assassinats.

En vista d'aquests antecedents, França es pregunta què va fallar perquè no se l'aturés abans d'arribar a les portes de l'escola Ozar Hatorah.

“No hi havia cap element que permetés atrapar Mohamed Merah”, va respondre ahir el primer ministre francès, François Fillon, que en la seva intervenció va afegir una preocupant dada segons la qual “diversos centenars” de joves francesos emprenen anualment viatges a països com l'Afganistan per abraçar el gihadisme.

La segona crítica que es planteja no és tant pel que fa a la prevenció dels atacs com a la rapidesa de la investigació, atès que el nom de Merah va estar damunt la taula de la policia ja des de diumenge al vespre, el dia abans de l'atac a l'escola jueva de Tolosa de Llenguadoc, però es van prioritzar altres pistes, segons va explicar ahir al diari Le Monde Bernard Squarcini, director dels serveis secrets.

“Diumenge al vespre era impossible dir: «És Merah; hem d'anar a arrestar-lo»”, explicava Squarcini. “No podríem haver anat més de pressa.”

LA FRASE

No podríem haver anat més de pressa. Ja ens hauria agradat
Bernard Squarcini
director dels serveis secrets francesos

LA DATA

2010
Mohamed Merah
comença els seus primers viatges a l'Afganistan i el Pakistan, on tindrà contactes amb Al-Qaida.

Suspesa per haver justificat Merah

xavier orri

La professora d'un institut públic de Rouen, Lorraine Collin, va començar la classe d'ahir al matí demanant als seus alumnes de segon de batxillerat que fessin un minut de silenci en memòria del terrorista Mohamed Merah. Segons el testimoni de la mare d'un dels alumnes, recollit pel diari digital Paris-Normandie, la professora va presentar l'assassí confés de set persones durant els últims deu dies com “una víctima d'una infantesa desgraciada” i els va dir que la vinculació de Merah amb la xarxa Al-Qaida era “una invenció dels mitjans i de Sarko”, amb referència al president francès. Gairebé tots els estudiants es van retirar de la classe i van denunciar el comportament de la professora davant del director del centre. A petició del ministre d'Educació, Luc Chatel, va ser suspesa immediatament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona