Política

Rajoy avisa Mas que no és temps d'embolics sinó de política amb “majúscules”

El president espanyol no confirma si es prepara l'assalt a algun territori però insisteix que els vigilen amb lupa

“És moment de fer coses grans”, avisava

Mariano Rajoy ja no dissimula que les relacions entre el seu govern i el d'Artur Mas han entrat en una espiral de recels que va tenir el seu moment àlgid en el cop de porta del grup de Duran i Lleida als comptes estatals pel 2012 emparant-se en el càstig que s'infligeix a Catalunya i en les amenaces velades del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de la possibilitat que l'Estat acabi intervenint qualsevol territori que no s'ajusti a les seves dràstiques imposicions. I, de moment, a Catalunya segueix sense quadrar-li la caixa, segons s'admet des de la Generalitat. En tot cas, el president espanyol no va voler respondre ahir a la pregunta de si el seu govern ja té en el punt de mira alguna comunitat en concret, però sí que va voler replicar al que des de La Moncloa s'interpreta com un estirabot de CiU per motius “purament d'estratègia política“ avisant el govern català que no és moment “d'embolics” ni de discussions que no porten enlloc. Ara és l'hora “de la política amb majúscules”, va reblar.

Una proclama que en altres ocasions ja s'ha escoltat a José María Aznar, i a la pràctica vol dir que el govern del PP no permetrà que cap administració –i especialment la catalana– surti del marc uniforme que s'ha fixat des de l'executiu central. “Jo parlaré sempre amb el govern de la Generalitat i, per descomptat, amb CiU”, va dir, però va afegir que ara “s'han de fer coses junts; i s'han de fer coses grans en benefici de l'interès general”. Rajoy, doncs, tampoc no va aclarir si les topades d'aquesta setmana entre el PP i la federació són un camí sense retorn o simplement una ensopegada temporal, però sí que va deixar entreveure que, de moment, no pensa fer cap gest de distensió davant les reclamacions de la federació catalana. Avui, en tot cas, es veurà si manté aquesta posició de duresa en la reunió que mantindrà amb la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho.

De moment, en una roda de premsa conjunta amb el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, just la vigília que el consell de ministre aprovi el pla global de reformes que s'enviarà a Brussel·les, Rajoy va procurar ser taxatiu sobre la imatge que vol transmetre als seus aliats i, sobretot, als mercats: “Demanem a les comunitats el mateix que Europa demana a Espanya. I el que Espanya es reclama a si mateixa”, és a dir, que no en deixarà passar ni una per garantir el compliment del dèficit, que en el conjunt de l'Estat el 2013 haurà de reduir-se al 3%.

No deixar de banda

Per aconseguir-ho, Rajoy ha iniciat una política de setge a les finances territorials perquè redueixin la despesa i s'alliberin del seu deute. En aquest sentit, insistia que “mai no deixarà de banda” cap autonomia que passi per una situació delicada, però també avisava que aquest suport té com a objectiu garantir-se totes les administracions es doblegaran a les ordres del Ministeri d'Hisenda, sobretot, segons recordava, després que se'ls hagi anticipat finançament, se'ls hagi creat el fons per pagar proveïdors i se'ls hagi ajornat la devolució a l'Estat de liquidacions negatives.

Així doncs, amb el missatge d'“Estat som tots”, Rajoy reiterava que espera dels territoris “la màxima col·laboració” per vèncer la desconfiança externa que, segons el PP, genera el model de descentralització. I és per això que va procurar que aquest missatge arribés amb la màxima nitidesa al govern català. En tot cas, des de CiU el president del grup parlamentari, Oriol Pujol, va respondre Rajoy que el primer que ha de fer és admetre els deutes de l'Estat amb Catalunya.

LA FRASE

Ara és el moment de fer política amb majúscules, de tenir una visió a mitjà i llarg termini
Mariano Rajoy
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona