Política

Països Catalans en roig i verd

ICV competeix amb CiU o ERC per tenir més presència a les Balears, el País Valencià, la Catalunya del Nord i l'Alguer

La web del projecte es presentarà dilluns a la UCE

Bosch criticael model d'expansió d'ERC i la “manca d'aliats” de CiU

Ecologistes dels Països Catalans, uniu-vos! És l'adaptació del lema del Manifest comunista als nous temps i als territoris de parla catalana. El projecte polític Triangle de Mar Blava –liderat per ICV, Compromís i Iniciativa a Balears– es presentarà dilluns amb forces renovades i una nova web a la Universitat Catalana d'Estiu. L'espai roig i verd, segons el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch, es reivindica com l'únic projecte polític amb representació institucional a tots els territoris dels Països Catalans. Ni les delegacions d'ERC ni els aliats de CiU tenen presència amb regidors o diputats a tot arreu.

La fotografia en roig i en verd dels Països Catalans, a l'Instagram de la ICV més sobiranista, ens mostra una tercera via catalanista i federalista desconeguda per a molts catalans. L'espai de confluència, fundat el 2005 a València i impulsat per ICV, ha servit als diferents partits polítics de l'esquerra ecologista per consolidar les relacions en un moment de bons resultats electorals. Sobretot al País Valencià, amb la coalició Compromís, i a les Illes, amb Iniciativa Verds, que va anar en coalició amb el PSM a les eleccions balears del 2011. Alhora tenen socis importants a l'Alguer: el sector catalanista del partit Sardenya i Llibertat, encapçalat per l'exalcalde de la ciutat i diputat al parlament sard, Carles Sechi, s'ha integrat a Sinistra Ecologia Libertà, socis d'ICV. També a la Catalunya del Nord els sectors ecosocialistes i catalanistes van iniciar un procés de col·laboració amb Europa Ecologia-Els Verds amb la candidatura de Pere Manzanares a les darreres eleccions regionals. ICV també té relació amb els Verds d'Andorra –que han aconseguit per primer cop representació municipal al comú de la Maçana– i ha signat acords amb forces polítiques d'Occitània com la delegació regional d'Europa Ecologia-Els Verds i amb el Partit Occità.

El diputat català d'ICV-EUiA Jaume Bosch va explicar a aquest diari que el Triangle de Mar Blava és avui “l'única opció política d'esquerres, en forma de col·laboració” amb poder polític a tots els Països Catalans. A ERC segurament no hi estarien gaire d'acord. Però Bosch creu que el projecte d'ERC al País Valencià i a les Balears ha acabat en fracàs. “Cal tenir present el fracàs d'opcions equivocades com la d'ERC, que ha intentat crear una única organització en l'àmbit dels Països Catalans que avui s'ha enfonsat a tots els territoris que no son el Principat”, opina Bosch. CiU també té acords amb partits de la resta de territoris de parla catalana, però, segons Bosch, “malgrat intentar un projecte similar al d'ICV, ara ha quedat pràcticament sense aliats” per la desaparició d'Unió Mallorquina i un possible canvi d'aliances de futur del Bloc Nacionalista Valencià.

TWITTER: @sergipicazo



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”