Política

El govern recorrerà la decisió de la Junta Electoral perquè va en contra de l'Estatut

Francesc Homs lamenta la retirada dels espots afirmant que se'ls impedeix fer qualsevol tipus de campanya de foment del vot

Denuncia que “un cop més una llei espanyola passa per damunt d'una catalana”

El govern ha anunciat aquest dimecres a la tarda que retirarà la campanya institucional de foment del vot per les properes eleccions al Parlament, com ha ordenat la Junta Electoral Central (JEC), i que recorreran la decisió perquè, segons el portaveu, Francesc Homs, això vulnera l'Estatut. Homs ha assegurat que la JEC no ha entrat en el fons de la campanya, sinó que ha prohibit fer qualsevol campanya que insti a anar a votar, cosa que sí que avala l'Estatut. El portaveu del govern ha denunciat que “un cop més una llei espanyola passa per damunt d'una catalana”. “Sembla que els fa pànic consultar i fomentar el vot”, ha sentenciat Homs.

El portaveu també ha anunciat que no faran cap altra campanya, perquè, segons ell, la resolució impedeix fer qualsevol tipus de campanya que fomenti el vot. Homs considera que la resolució de la JEC no qüestiona el contingut de la campanya, que, segons ell, compleix els principis de neutralitat, imparcialitat i objectivitat.

Però el que sí que fa la JEC, segons Homs, és “qüestionar l'Estatut”, ja que entre la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i l'Estatut, que també és una llei orgànica, fa prevaldre la llei electoral. A més, considera que la JEC comet un “error material” perquè “fa dir a l'Estatut el que no diu”. Homs ha recordat que l'Estatut insta el govern a fomentar el vot, cosa que la LOREG abans de la reforma del 2011 també feia. No obstant això, aquesta incitació al vot va ser retirada de la llei electoral espanyola i la JEC ho interpreta dient que, per tant, està prohibit.

Homs ha criticat PP i PSOE perquè “no agrada que consultem ni fomentem el vot, sembla que tinguin pànic i rebuig; és trist”, ha conclòs. En resum, segons ell, “Catalunya no pot fer campanyes”. “Sempre s'havia fet, però gràcies a PP i PSOE s'ha acabat fer campanyes, prohibeixen aplicar l'Estatut”, s'ha exclamat.

Fonts del govern han explicat que el que ha prohibit la JEC és només el foment del vot, però no pas la resta de la campanya informativa sobre les eleccions, com el calendari electoral, el vot per correu o el dels cecs, o, més endavant, l'horari exacte de l'obertura dels col·legis electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans