Política

Obama festeja Ohio

El candidat que s'emporti l'estat guanyarà els comicis

Les darreres enquestes donen la victòria al president en aquest territori

El demòcrata recupera el temps perdut pel ‘Sandy' i fa campanya intensa

Ohio és l'únic estat dels Estats Units que ha votat pel vencedor de les eleccions nord-americanes en els últims dotze comicis. Situat a l'est dels Estats Units, al sud del llac Erie i rodejat pels estats de Pennsilvània i Indiana, Ohio encarna l'Amèrica blanca i protestant dels suburbis, la terra de la classe mitjana nord-americana on es combinen les zones rurals i les petites ciutats, seu, junt amb Michigan, de la indústria automobilística del país, que reneix de les cendres de la recessió gràcies a l'ajut federal.

Tradicionalment, l'estat pivota entre republicans i demòcrates, fet que ha conferit una importància especial als vots electorals que atorga (18, aquest 2012), fins al punt que ningú dubta que el candidat que s'emporti l'estat guanyarà les presidencials. Tot al llarg de la cursa, la població d'Ohio s'ha mostrat força indecisa, incapaç de decantar-se de forma clara per Barack Obama o Mitt Romney. Aquesta igualtat ha convertit l'estat en un camp de batalla entre les dues candidatures, que hi han abocat 100 milions d'euros només en anuncis televisius.

A dos dies de les eleccions, les darreres enquestes, però, ja donen avantatge al president. Segons un sondeig elaborat per la cadena NBC i el diari The Washington Post, Obama disposa de sis punts de marge per davant de Romney, un avantatge que es redueix als tres punts, segons la cadena CNN.

El pas de l'huracà Sandy per la costa est dels Estats Units va obligar Obama a suspendre la campanya durant quatre dies per gestionar els serveis d'emergència. La circumstància ha forçat el president a fer campanya ara de forma intensa per recuperar el temps perdut, en una gira que el durà a Ohio cada dia fins al dimarts de les eleccions.

Salvar la indústria

“La meva decisió de salvar la indústria automobilística no va ser popular ni tan sols aquí, a Ohio”, va afirmar ahir Obama. “Però sabia que era el correcte, que calia apostar pels treballadors nord-americans. I va donar els seus fruïts en les ciutats d'aquest estat, on les companyies han creat llocs de treball”, va reblar el president.

Obama va recordar als presents la negativa de Romney de salvar la indústria automobilística amb diners federals, tot assegurant que l'exgovernador de Massachusetts intenta espantar els votants amb teories sobre l'externalització dels llocs de treball d'Ohio a la Xina.

El president es referia a un dels darrers anuncis de la campanya republicana, en què s'afirma que companyies com ara Chrysler o General Motors expandiran la producció de vehicles a la Xina i reduiran la massa laboral als Estats Units. Les dues companyies van negar la veracitat de l'anunci.

Més enllà d'Ohio, Obama va visitar també Wisconsin, Virgínia i Iowa, un altre estat clau, on va coincidir amb el seu contrincant, Romney. L'exgovernador de Massachusetts va urgir la població nord-americana a votar pensant en el bé del país, no per motius de “venjança”, en referència a unes declaracions de la campanya demòcrata.

6
punts
d'avantatge dóna una enquesta de l'NBC a Barack Obama sobre Mitt Romney en aquest estat.
100
milions
d'euros s'han gastat les dues candidatu- res només en anuncis de campanya a Ohio.

Manhattan recupera l'electricitat

Una de les imatges més sorprenents que va deixar el pas de l'huracà Sandy per la ciutat de Nova York va ser el contrast entre la part nord de Manhattan, tocada per la característica il·luminació d'emblemes com ara l'Empire State Building o Times Square, i l'obscuritat de la zona sud, sumida en la foscor pels talls de llum provocats per la tempesta. Ahir, però, barris com ara Chelsea, el West Village o el districte financer van recuperar l'electricitat després de dies de tensa espera. La recuperació de la llum va permetre, així mateix, que el vital servei de metro de la ciutat recuperés el 80% de les seves línies. Al mateix temps, al llarg del cap de setmana es distribuiran milions de litres de gasoil per tot l'estat de Nova York, que ha patit talls de gas i cues inacabables que han recordat la incomoditat viscuda la dècada dels setanta amb la crisi del petroli.

Ara com ara, ja són 110 les víctimes causades per l'huracà Sandy a la costa est, després que l'estat de Nova Jersey, el que va ser més colpejat per la tempesta, hagués confirmat ahir la mort de nou persones més.

Amb la reconeguda marató de Nova York, que
s'havia de celebrar ahir, cancel·lada, molts dels corredors que s'havien apropat a la regió per participar-hi han decidit contribuir a les tasques de voluntariat, cedint habitacions d'hotel
o materials de primera necessitat als afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona