Política

Mas i Junqueras reclamen la implicació de partits i agents socials per assolir el repte de la consulta

CiU i ERC firmen l'acord per a la transició nacional i per garantir l'estabilitat

El president en funcions, Artur Mas, recorda que forma part de la democràcia “el respecte a la voluntat d'un poble”

El líder republicà, Oriol Junqueras, assegura que només “amb el compromís dels ciutadans de Catalunya” s'assolirà l'objectiu

Firma històrica. El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, han signat aquest dimecres al matí el pacte CiU-ERC de governabilitat per aquesta legislatura, i han reclamat la implicació de la resta de forces polítiques i socials per assolir l'objectiu de la consulta l'any 2014. A la sala del Parlament, amb una bandera catalana i una europea, Mas i Junqueras han firmat les pàgines de l'acord cap a les 13.15 hores i s'han felicitat estrenyent-se les mans, amb l'aplaudiment unànime dels presents.

Després de la signatura, Junqueras ha subratllat el moment transcendental de Catalunya i d'Europa en un moment de crisi i ha defensat que el que es comprometen a fer és “posar el futur de Catalunya en les mans dels ciutadans perquè puguin decidir democràticament”. “La nostra voluntat és que els ciutadans puguin decidir el futur que volen per al nostre país” i, per fer-ho, segons ha reiterat Junqueras, “convocarem una consulta l'any 2014”

El líder republicà ha citat explícitament ICV, la CUP, UGT, CCOO, Cecot, Òmnium, l'AMI o l'ANC per fer front “a una oportunitat extraordinària” que “implica el conjunt de les forces compromeses amb el dret a decidir i les associacions empresarials i sindicals”. “Només amb el compromís dels ciutadans de Catalunya assolirem aquest objectiu”, ha indicat.

Al seu torn, Artur Mas ha explicat que després de les eleccions del 25-N va entendre el missatge “clar” de la ciutadania. “Catalunya ens demana que ens hem d'entendre, que hem d'anar junts, de bracet, i això és el que estem fent”, ha afirmat el president de la Generalitat en funcions.

Segons Mas, “ens enfrontem a tres grans reptes: la pitjor recessió econòmica, una greu crisi de les finances públiques i l'operació política, ciutadana, nacional més important dels últims 300 anys”. I que tot això no ho pot fer un govern en minoria.

Dit això, ja ha avisat que hi haurà forta oposició per a la qual caldrà estar preparats perquè “jugaran brut”. “Forma part de la democràcia el respecte a les minories i el tindrem però també forma part de la democràcia el respecte a la voluntat d'un poble”, ha conclòs Mas.

A l'acte han acudit els diputats i els principals dirigents de la federació i dels republicans, que han secundat així l'acord tancat entre les dues parts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

El nuvi d’Ayuso va proposar acceptar 8 mesos de presó i 525.000 euros per a no anar a judici

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona