Política

CDC i UDC es conjuren per rebaixar la tensió interna

Les direccions exhibeixen tranquil·litat per no enterbolir la declaració de sobirania

Es comprometen a resoldre les discrepàncies en els òrgans de federació

Convergència admet malestar a les bases

CDC i UDC es van conjurar ahir per evitar que la sang arribés al riu. Les dues cúpules es van comprometre a rebaixar públicament les tensions que ha generat la declaració contra la tebior sobiranista de Josep Antoni Duran i Lleida aprovada pel Consell de Barcelona de Convergència. Amb el convenciment compartit de la inoportunitat amb què ha esclatat la crisi interna, en ple debat per la declaració sobiranista al Parlament, els dos partits es van comprometre a resoldre les discrepàncies en els òrgans de la federació i a exhibir tranquil·litat de portes enfora. “Qualsevol replantejament que s'hagi de fer de la federació de CiU serà per enfortir-la”, va sentenciar Oriol Pujol a TV3, recollint el repte que li havia llançat el socialcristià Josep Maria Pelegrí perquè CDC plantegi la revisió dels acords que regulen el funcionament de la federació.

I és que els socis confien que, com en crisis anteriors, el malestar intern s'encarrilarà. La radicalització de les divergències –o, en el més extrem dels casos, un hipotètic trencament de la federació– minaria el procés per a l'exercici del dret a decidir que ha emprès Artur Mas des del govern. Amb aquest convenciment, el mateix Mas ha intentat envernissar de normalitat les tensions, que ha atribuït a la magnitud del projecte nacional que la federació nacionalista lidera des del Palau de la Generalitat. Des de Xile, Duran va ser ahir el primer a demanar “perdó” per un dels pronunciaments que més malestar havien generat a CDC: una piulada a Twitter de la portaveu del partit, Marta Llorens, que feia referència a l'embargament de la seu barcelonina de Convergència pel cas Millet. “Som al costat de CDC defensant la presumpció d'innocència”, va assegurar Duran, abans que la mateixa Llorens es disculpés per haver “faltat” a aquest “principi bàsic” pel dolor que li havia provocat “l'atac” a la formació socialcristiana i al seu líder. “Duran fa bé de posar les coses al seu lloc i no fer el tema més gros del que és”, hi va afegir Pujol.

Des d'Unió, no obstant això, s'espera ara que la direcció nacional de CDC es desmarqui de la declaració barcelonina, que demanava “mesures urgents” per evitat el “desprestigi i la desafecció” que al seu criteri generen les manifestacions de Duran. L'executiva de Convergència es reunirà el 4 de febrer amb el text crític sobre la taula i s'hi pronunciarà. De moment, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ja hi va manifestar ahir mateix el seu desacord. Trias va dir que l'aprovació del text barceloní és una “gran equivocació” i va assegurar ja havia fet arribar els seu convenciment al president de la federació, Jordi Martí.

Diverses fonts del partit que capitaneja Pujol, no obstant això, assenyalaven que, més enllà de la inconveniència del moment en què sorgeix la crisi, el document de Barcelona reflecteix una realitat més complexa: el malestar transversal que s'ha estès a les bases pel dubtós compromís de Duran amb l'estat propi.

LA FRASE

Qualsevol plantejament que s'hagi de fer de la federació de CiU serà per enfortir-la
Oriol Pujol
SECRETARI GENERAL DE CDC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona