Política

La Generalitat retreu al ministeri d'Interior l'“interès” per “apartar” els Mossos del cas de l'espionatge polític

El govern expressa la seva “perplexitat” per la celeritat amb què s'aborda aquest cas en comparació amb la “lentitud” per investigar la filtració d'un esborrany policial sobre presumptes cobraments de comissions per part de dirigents catalans

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha traslladat aquest dilluns al ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, el “malestar” del govern per l'“interès explícit” del ministeri per “apartar” els Mossos d'Esquadra de les investigacions dels casos d'espionatge polític a Catalunya.

En una roda de premsa conjunta després de la reunió que els dos responsables de seguretat han mantingut a Madrid, tots dos han reconegut que, malgrat la voluntat comuna de col·laboració, les diferències han quedat paleses en la trobada d'avui. En aquest sentit, Fernández Díaz ha recordat les discrepàncies polítiques “notòries i públiques” entre tots dos governs.

Sí que han estat d'acord en l'absolut respecte a la competència del jutge a atorgar al cos de seguretat que estimi oportú la capacitat d'actuar com a Policia Judicial en una investigació.

En aquest context, el conseller ha remarcat que els Mossos tenen “plena competència” per ser Policia Judicial encara que respecti que l'autoritat judicial s'hagi decantat pel cos estatal de policia en el cas d'espionatge. Però també ha volgut posar de manifest “la percepció que hi ha hagut un interès explícit d'apartar els Mossos d'aquesta investigació”.

Espadaler també ha transmès la preocupació del govern pel tracte desigual que el ministeri ha donat a les investigacions sobre els suposats casos d'espionatge i l'esborrany policial apòcrif sobre presumptes cobraments de comissions per part de dirigents catalans. En aquest sentit, ha expressat la seva “perplexitat” per la celeritat per investigar el cas dels informes d'espionatge elaborats per l'agència de detectius Método 3 davant la “lentitud” en el cas de la filtració de l'esborrany de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la policia estatal.

Tanmateix, ha volgut deixar clar que no retreu a Interior l'agilitat amb la que ha afrontat la investigació de l'espionatge, sinó que la seva queixa és que altres qüestions no tinguin “la mateixa prioritat”.

El conseller també ha fet explícita la preocupació del govern pel fet que el Ministeri preveu legislar en matèria de seguretat, fet que podria afectar les competències de la Generalitat un cop més. Segons Espadaler, el ministeri de l'Interior “no s'escapa de la tònica general d'invasió de competències”.

De la seva banda, Fernández Díaz ha destacat que per part de la Fiscalia no hi ha hagut el més mínim retret a l'actuació policial en el cas de l'espionatge.

El ministre també ha assegurat que l'Estat ha “jugat net” respecte al procés sobiranista a Catalunya i que no hi ha hagut males arts per part del seu ministeri o dels serveis secrets espanyols. Fernández Díaz ha defensat que totes les institucions actuen en el marc de la llei i “tots juguem net”. “Sobretot els que tenim com a missió vetllar per la seguretat als ciutadans i garantir el lliure exercici dels drets fonamentals”, ha afegit. “Si alguna vegada algú actua fora de la llei, aquesta persona ha d'haver-se-les amb el fet d'haver actuat de manera il·legal”, ha conclòs.

A banda de les diferències expressades, la trobada d'aquest dilluns ha servit per crear grups de treball bilaterals per concretar qüestions d'interès comú en matèries tan sensibles com la seguretat, segons ha precisat el ministre. Els dos responsables d'Interior han acordat la celebració d'una futura reunió entre el secretari d'Estat de Seguretat i el Secretari General d'Interior per clarificar el calendari legislatiu i impulsar la col·laboració entre els dos organismes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona