Política

CiU obre converses per expulsar Albiol de l'alcaldia

La federació accepta finalment iniciar les negociacions amb el PSC i ICV-EUiA per presentar una moció de censura

La de Badalona és la principal alcaldia que ostenta el PP a Catalunya

Poques setmanes després d'haver estat foragitat del govern de la Diputació de Barcelona, el PP podria ser expulsat de la principal alcaldia que ostenta a Catalunya. El líder de CiU a Badalona, Ferran Falcó, podria anunciar aquest mateix migdia l'obertura de converses formals amb el PSC i ICV-EUiA per “explorar” les possibilitats d'arribar a un acord per presentar una moció de censura, segons van confirmar ahir a la nit fonts de la federació. Falcó, que a l'inici del mandat va propiciar el govern en minoria del PP entre les crítiques de la resta de partits de l'oposició, sembla ara decidit a fer el pas.

A la decisió del també diputat de CiU al Parlament hi poden haver contribuït com a mínim dos factors. D'una banda, s'acosta l'equador del mandat, i dos anys són el mínim indispensable per imprimir un cert segell a l'acció de govern. De l'altra, el resultat de l'enquesta que el seu partit va encarregar el mes passat entre 800 representants de la societat civil per conèixer la seva opinió sobre la situació que es viu a la tercera ciutat de Catalunya. Falcó, que sempre ha desvinculat l'acció política de CiU a la ciutat amb la que es dicta des de la seu nacional del carrer Còrsega, també deu haver vençut les reticències del líder d'Unió a Badalona, Jordi Subirana, que fa tot just un mes es mostrava poc partidari d'un canvi a l'alcaldia. “No acabo de veure una moció de censura contra algú que ha guanyat unes eleccions”, assegurava en declaracions a aquest diari. En els últims comicis municipals, el PP es va convertir en la primera força a la ciutat amb onze regidors, tot i que un d'ells ha passat a ser no adscrit per discrepàncies amb l'alcalde, amb qui manté un conflicte per un cas de presumpte corrupció que ja és als jutjats. El PSC es va quedar amb nou regidors, CiU en va obtenir quatre i ICV-EUiA, tres.

Negociació complicada

Tot i que és defensat des de fa temps i amb insistència pels socialistes i per Iniciativa, l'acord per fer fora Xavier García Albiol no es preveu fàcil. Els tres grups han negat taxativament que la designació de l'alcalde o alcaldessa es pugui convertir en un escull insalvable un cop s'obrin les negociacions. Però, quan falten només dos anys per a les eleccions, a ningú se li escapa que la figura del batlle té una projecció pública que no tenen la resta de regidors. Al PSC l'avala el fet de ser el partit amb més edils, i CiU defensarà previsiblement el fet de tenir la clau del canvi. Iniciativa apareix com la tercera via, si els altres dos partits no són capaços d'arribar a un acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona