Política

L'Eurogrup aprova el rescat de Xipre i finalment protegeix els petits estalviadors

L'acord inclou pèrdues al voltant del 30% per als dipòsits superiors a 100.000 euros i la liquidació del segon banc del país

El Parlament de Xipre no haurà d'aprovar el rescat perquè la recaptació es no es farà en forma de taxa sinó de quitança

Els petits estalviadors amb menys de 100.000 euros finalment no hauran de pagar res pel rescat de Xipre, però el càstig als grans dipositants serà més dur. Després de més de deu hores de negociació a Brussel·les, aquest dilluns a la matinada l'FMI, el BCE i la Comissió Europea han pactat amb el president xipriota, Nikos Anastasiadis, salvar el primer banc de l'illa, el Banc de Xipre, que haurà de ser reestructura, i liquidar només el segon, el Laiki, però a canvi d'imposar als grans dipositants pèrdues molt importants, que segons un portaveu del govern xipriota, Christos Stylianides, se situarà al voltant del 30%. “L'acord posa de manifest que quan volem som capaços de posar-nos d'acord”, ha celebrat el ministre espanyol d'Economia, Luis De Guindos, que assegura que els mercats “reaccionaran positivament”.

Europa fa marxa enrere i protegirà els dipòsits inferiors als 100.000 euros, en teoria garantits per la legislació comunitària (però que inicialment l'Eurogrup i el govern xipriota volien fer servir per pagar part del rescat xipriota). El BCE havia amenaçat amb tallar la liquiditat als bancs xipriotes aquest mateix dimarts si no hi havia acord. L'acord “satisfà alhora les necessitats de finançament de l'economia xipriota i de reduir el seu sector financer”, ha defensat De Guindos.

Finalment no serà necessari que el Parlament xipriota aprovi aquest acord, perquè la recaptació no es farà en forma de taxa sobre els dipòsits, com s'havia dit fins ara, sinó de quitació: ja no es considera una mesura fiscal recaptatòria sinó una mesura per reduir la càrrega de les entitats financeres. I Nicòsia ja va aprovar aquest divendres una reestructuració bancaria que permet, precisament, liquidar bancs i imposar pèrdues a accionistes i dipositants.

El Parlament xipriota no haurà de votar el rescat, però, en canvi sí que ho hauran de fer els parlaments d'Alemanya, Holanda i Finlàndia.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, no ha aclarit si els bancs xipriotes, que porten tancats una setmana podran reobrir aquest dimarts i ha dit que a decisió l'hauran de prendre en les pròximes hores les autoritats xipriotes i la troica. A més, ha afirmat que és “inevitable” que es mantinguin els controls de capital, encara que de forma “temporal”, “proporcional” i “no discriminatori”, segons la declaració aprovada per l'Eurogrup.

L'acord sobre el rescat “és bo per a Xipre i bo per a la UE”, ha dit el president Anastasiades en acabar les negociacions de matinada. Durant la negociació amb la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, i amb el president del BCE, Mario Draghi, el president Anastasiadis hauria amenaçat amb dimitir. I el seu partit fins i tot ha arribat a parlar de “programar immediatament com tornar a imprimir la lliura xipriota” i abandonar l'euro. “Presento una proposta i no me l'accepten, presento una altra i passa el mateix, què més volen que faci? Volen obligar-me a dimitir? Si és això facin-m'ho saber?”, s'ha queixat Anastasiadis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA