Política

Anastassiadis admet que l'acord pel rescat és “dolorós” per Xipre però defensa que és “el millor” ateses les circumstàncies

El president de Xipre afirma que les mesures seran “molt temporals” i que s'aniran relaxant “gradualment”

El president de Xipre, Nikos Anastassiadis, ha manifestat aquest dilluns que l'acord pel rescat assolit amb l'Eurozona és “dolorós” pel poble xipriota però ha assenyalat que és “el millor” possible ateses les circumstàncies actuals per les que passa el país. El president ha afirmat que Xipre introduirà restriccions al capital per prevenir sortides de diners quan els bancs reobrin aquesta setmana però ha recalcat que les mesures seran “molt temporals”. “El banc central implementarà controls a les transaccions”, ha assenyalat en un discurs televisat dirigit al poble xipriota on ha assegurat que les reformes s'aniran relaxant “gradualment”.

Xipre introduirà restriccions “molt temporals” en els fluxos de capital quan els bancs obrin aquesta setmana, segons ha anunciat el president de l'illa aquest dilluns en un discurs televisat adreçat a la nació després del pacte assolit dilluns a la matinada a través del qual Nicòsia rebrà 10.000 milions d'euros en préstecs de la UE a canvi de liquidar el segon banc del país, el Laiki, i reestructurar el principal, el Banc de Xipre.

“L'acord a què vam arribar és difícil, però ateses les circumstàncies és el millor que podíem assolir”, ha sentenciat Anastassiadis a la tornada de les negociacions a Brussel·les amb la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Segons Anastassiadis, el banc central xipriota implementarà controls a les transaccions bancàries per anticipar-se a una possible fugida de dipòsits per part dels ciutadans que temin per la seguretat dels seus diners. Una mesura, ha dit, que “serà molt temporal” i “gradualment relaxada”.

Pèrdues de fins al 50%

L'FMI, el BCE i la Comissió Europea han pactat amb el president xipriota salvar el primer banc de l'illa, el Banc de Xipre, i liquidar només el segon, el Laiki, però a canvi d'imposar als grans dipositants pèrdues molt importants, de fins al 50%. D'aquesta manera, Europa protegirà els dipòsits inferiors als 100.000 euros, en teoria garantits per la legislació comunitària (però que inicialment l'Eurogrup i el govern xipriota volien fer servir per pagar part del rescat xipriota). El BCE havia amenaçat amb tallar la liquiditat als bancs xipriotes aquest mateix dimarts si no hi havia acord.

Finalment no serà necessari que el Parlament xipriota aprovi aquest acord, perquè la recaptació no es farà en forma de taxa sobre els dipòsits, com s'havia dit fins ara, sinó de quitació: ja no es considera una mesura fiscal recaptatòria sinó una mesura per reduir la càrrega de les entitats financeres. I Nicòsia ja va aprovar aquest divendres una reestructuració bancaria que permet, precisament, liquidar bancs i imposar pèrdues a accionistes i dipositants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà