Política

Anna Erra

Primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic

“La força del municipalisme empeny els partits en el procés independentista”

Entrevista a Anna Erra i Solà (CDC), primera regidora i tinent d'alcalde, regidora d'Educació, Comerç i Turisme de Vic

Si es trobés esquitxada per un escàndol de corrupció, dimitiria?
Oh, i tant. El problema d'això és que tots els que primer s'ha de dir si són culpables tots els que ara estan imputats. Si ho són, segur que han de plegar. El gran error del periodisme és que surten molt fàcilment els noms dels imputats però quan es declaren innocents llavors ja no són notícia i potser ja se'ls hi ha fet un mal com a persona. Però si s'ha fet un judici i es declara una persona culpable, sense cap mena de dubte hauria de dimitir. Ara, cadascú decideix.
Com valora el nombre de municipis que s'han adherit a l'Associació de Municipis per la Independència?
Molt bé, perquè veig que en el fons és la força del municipalisme que està empenyent una mica a tots els partits del Parlament en el procés cap a la independència. La majoria de municipis està veient que és un procés que hem de seguir amb els ulls clucs, sinó Catalunya se'ns enfonsarà. Crec que tant l'AMI, com Òmnium i l'ANC han d'anar empenyent cap a aquest objectiu.
Vostè confia en que arribarà la celebració d'un referèndum durant aquesta legislatura?
Segur. Sinó la única via és fer unes eleccions plebiscitàries per tal que puguin declarar unilateralment la independència. Segur que ens hi posaran molts entrebancs però jo crec que sí que arribarà, el govern està intentant treballar aquest tema amb totes les seves forces.
Pere Navarro pensa que la majoria del poble català seguiria vinculat a Espanya. Vostè què creu?
Jo que et parlo des del meu municipi a la Catalunya Interior, potser ho veig molt diferent que de l'àrea metropolitana d'on és en Navarro. Evidentment que podem estar vinculats amb Espanya, emocionalment, familiarment, amb contactes econòmics i de compravenda, com un altre país. Però això no vol dir que no puguem viure com un país únic. Si continuem depenent d'Espanya, Catalunya passarà a ser menys que una autonomia, serem una regió. Em sembla que molta gent, i sobretot a Vic i les comarques d'interior, té molt clar que hem d'anar cap a la independència.
De quina manera la crisi ha afectat l'Ajuntament de Vic?
Tenim una població molt més castigada i per tant més demandes a benestar social. Estem intentant donar ajudes a la gent sense pisos i donar cobertura en bancs d'aliments. Treballem transversalment amb totes les entitats de Vic que ofereixen menjadors socials. Des de l'Ajuntament intentem oferir possibilitats de trobar feines, tot i que és difícil. A part, ens han abaixat els ingressos que vénen de la Generalitat i l'Ajuntament està passant per un dèficit important.
Com valora el pla educatiu de la ciutat?
El 2007 vam engegar un projecte educatiu a la ciutat, hem avançat molt i estem treballant amb les escoles. Una de les coses que intentem amb aquest projecte és que a la majoria d'àrees es vegi la importància de l'educació. En els pressupostos municipals destinem diners en escoles bressol, l'escola de música i projectes, com per exemple, el coneixement del patrimoni. Estem intentant generar una idea de ciutat que tingui molta formació, ajudes a les escoles i on tot aquell que quedi una mica exclòs educativament pugui tornar-se a inserir en el món dels estudis.
Què creu que es podrien fer millores en la formació universitària que s'ofereix a Vic?
Nosaltres sempre hem dit que Vic té el gran privilegi de tenir una universitat malgrat no ser capital de província. S'ha de millorar cap on l'enfoquem per tal de fer-la més viable i singular, ja que competim amb altres universitats que són públiques. S'han de singularitzar els estudis per tal de convertir-nos en un referent dins de Catalunya. A més, estem treballant en xarxa amb altres municipis com Manlleu, Olot i ara entrarà Manresa. D'aquesta manera ens anem fent una universitat de la Catalunya Interior.
Per què PxC va obtenir més vots dels esperats en les últimes eleccions?
No van ser gaires més però sí que li van donar un altre regidor i jo diria que per dues coses. El vot de PxC és de rebuig a la immigració i això continua demostrant Vic encara ha d'assimilar aquest canvi en la ciutat. Això vol dir que tots hem de millorar en drets i deures. D'altra banda, també és el vot de protesta d'algú que està empipat amb l'Ajuntament per qualsevol cosa.
És un problema tenir un partit d'aquesta ideologia dins de l'Ajuntament?
En algunes aportacions que ha fet PxC hi ha hagut altres partits que els han votat a favor per tot el que és coherent i favorable per la ciutat. Però té una part de ideologia que remarca el tema de la immigració i la majoria de partits no hi estem d'acord. Cada vegada som més conscients de que si tenen 3.000 vots a la ciutat és perquè hi ha alguna problema i ens demostra una realitat. La immigració és un tema que l'hem de seguir gestionant tant a la ciutat com a la resta d'Europa.

Perfil

Anna Erra i Solà és la 1a tinent d'alcalde, regidora d'Educació, Comerç i Turisme de la ciutat de Vic des de l'any 2007 i diplomada en Magisteri. Professora al col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona