Política

Els diners es queden a casa

Onze municipis catalans ingressen a l'Agència Tributària de Catalunya les liquidacions dels impostos en lloc de fer-ho a l'Estat

Reclamen que el govern es quedi els diners i volen celeritat en l'activació del mecanisme català

Serà només un temps. Però els diners dels impostos que onze ajuntaments catalans paguen es quedaran a Catalunya. Només un temps perquè, de fet, acabaran anant irremissiblement cap a Madrid. Tal com estan les coses, ahir els representants d'onze consistoris van ingressar les quantitats corresponents a l'IVA, l'IRPF i altres impostos especials a l'Agència Tributària de Catalunya en lloc de fer-ho a l'estatal. Però encara que aquest organisme els acabi ingressant a Hisenda perquè la competència és seva, els promotors de la iniciativa es mostraven satisfets. Van fer els pagaments els ajuntaments d'Alella, Arenys de Munt, Gallifa, Llinars del Vallès, Premià de Dalt, Campdevànol, Ripoll, Sant Jaume de Llierca, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Viladamat i Marçà. “Municipis liderats per representants de tots els partits sobiranistes”, recalcava satisfeta Carme Teixidó, portaveu de Catalunya Diu Prou. Ahir també van pagar a Catalunya alguns empresaris.

L'objectiu de tots ells era clar: que els diners que paguen els catalans es quedin a Catalunya, i per això l'advocat Daniel Laspra va menar la pressa a la Generalitat perquè posi en servei al més aviat possible el mecanisme que dimarts va anunciar el conseller de Presidència, Francesc Homs, per bastir de garantia aquesta acció. “Pagar a Catalunya és possible i ara és cosa del govern quedar-se amb aquests impostos o no”, va insistir Laspra. En les accions que ahir es van fer a Barcelona, Tarragona i Girona, de manifestacions en favor de la hisenda pròpia, se'n van sentir reiteradament: “Els ajuntaments que paguem avui complim amb les nostres obligacions fiscals”, “La nostra intenció és que la Generalitat de Catalunya pugui fer el que vulgui amb els impostos del nostre municipi”, “La crisi estaria molt controlada si els diners que paguem els catalans es quedessin” o “Catalunya necessita dotar-se de mecanismes d'estat”. Paraules que van pronunciar, entre d'altres, els representants d'Alella, Ripoll, Premià de Dalt i Arenys de Munt.

L'anomenada insubmissió fiscal o sobirania fiscal cada cop aplega més consistoris. Si l'octubre passat va ser Gallifa qui la va posar en pràctica i al gener s'hi va afegir Alella, s'espera que al juliol se superaran el centenar de poblacions. Sobretot després de la crida que ha fet l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que té més de 700 organismes adherits. Un exemple d'això és que ahir, en total, els ajuntaments de les comarques barcelonines van pagar uns 200.000 euros corresponents a impostos del mes de març i del primer trimestre. L'acció d'ahir tenia el suport explícit de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona