Política

Bosch a Montoro: “Si segueixen per la via de la guerra bruta poden acabar al Tribunal de l'Haia”

El portaveu d'ERC al Congrés acusa el govern espanyol de voler interferir amb “el Watergate”en el procés sobiranista català

El ministre rebutja l'existència de “clavegueres de l'Estat” i assegura que l'Estat respecta “al màxim” els valors democràtics

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha advertit aquest dimecres el govern espanyol que si segueix utilitzant la senda de la “guerra bruta” contra el procés sobiranista de Catalunya “pot acabar perfectament a la banqueta dels acusats del Tribunal Internacional de la Haia”. En una interpel·lació al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, Bosch ha assegurat que el “Watergate” dels serveis secrets espanyols a Catalunya busca “interferir en un procés democràtic” i va en contra de les idees que els ciutadans han votat a les urnes. Per contra, Montoro ha rebutjat que es pugui parlar de l'existència de “clavegueres de l'Estat” i ha assegurat que el govern espanyol respecta “al màxim” els valors democràtics.

El portaveu d'ERC ha citat a la tribuna del Congrés dels Diputats els casos protagonitzats pels serveis d'intel·ligència i la policia espanyola respecte a les últimes eleccions i el procés sobiranista, des de l'informe apòcrif d'El Mundo sobre el president de la Generalitat a l'espionatge de Método 3. “Tot el que està passant no és normal i en realitat sona a il·legal”, ha dit Bosch, que ha recordat que els serveis secrets estan obligats a protegir els interessos dels ciutadans d'accions estrangeres, i no per “interferir en un procés electoral legítim i democràtic”.

Bosch ha afirmat que després de tants escàndols i tantes filtracions el CNI sembla “la casa del PP, de Pepe Gotera i Otilio” i, o bé està essent utilitzat per “combatre l'oposició interior” o bé “consideren que el procés català és un perill estranger”. Segons el portaveu d'ERC, la resposta del govern espanyol al procés català “es basa en l'autocràcia i la indecència” perquè no busca “guanyar vots” sinó “erosionar la democràcia” i combatre “una decisió majoritària del poble de Catalunya”.

Per aquest motiu ha advertit Montoro que el govern espanyol “està cometent una falta de lesa democràcia, que és també de lesa humanitat” i si segueixen amb aquesta “guerra bruta”, Catalunya acabarà igualment essent un poble “lliure, just, democràtic i serè”, mentre que “si segueixen per la senda de la guerra bruta vostès poden acabar perfectament a la banqueta dels acusats del Tribunal Internacional de la Haia”.

Montoro: “L'apel·lació al Tribunal de la Haia és grotesca”


Per contra, el ministre Montoro ha qualificat de “grotesca, fora de lloc i de to” l'apel·lació al Tribunal de la Haia. Segons Montoro, aquesta referència és “impròpia d'una formació política seriosa com és ERC”, que té l'obligació de defensar un procés sobiranista però “també d'explicar que no té encaix a la Constitució espanyola”.

A més, ha emplaçat Bosch a anar als tribunals. “Si la seva interpel·lació va relativa a que a Espanya hi ha un govern que no respecta les lleis, ja sap quin és el procediment”, perquè “hi ha procediments judicials absolutament contemplats”. Segons Montoro, el govern espanyol respecta “al màxim” els valors democràtics i no té sentit parlar de “clavegueres de l'Estat”.

Montoro també ha acusat Bosch de no buscar un debat sobre el procés sobiranista de Catalunya, sinó parlar “d'una suposada guerra bruta” que “no existeix”. “El que fa el govern és respectar al màxim els valors democràtics de la societat catalana i espanyola, que és la Constitució del 78 que defineix on resideix la sobirania”, ha dit.

En tot cas ha afirmat que qualsevol debat sobre la independència de Catalunya té com a topall el que estableix la Constitució espanyola, que “és la base de les nostres llibertats i capacitat d'entesa”. Per aquest motiu ha emplaçat ERC a portar al Congrés una proposta de reforma de la Constitució espanyola, tal com va fer Ibarretxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.