Política

L'Estat penalitza les grans institucions culturals

Protagonisme de franc El Ministeri de Cultura va voler figurar en molts dels patronats dels grans equipaments, però ara ha deixat de pagar o ha reduït significativament la seva aportació econòmica Morositat L'Estat espanyol deu 1.640.000 euros del 2012 al Macba, i evidentment tampoc ha fet arribar l'assignació d'aquest any, d'1.036.000 euros

En sis anys, l'Estat ha passat del 33% acordat a un 6% al Mercat de les Flors


En cinc anys, el Ministeri de Cultura ha deixat d'aportar set milions al Liceu


El 16 d'abril passat, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va anunciar l'aportació extraordinària de cinc milions d'euros per assumir les despeses dels grans equipaments culturals nacionals, l'economia dels quals es troba en un estat d'emergència a causa principalment de l'incompliment dels pactes de l'Estat, establerts pel Ministeri de Cultura quan va entrar en molts dels patronats d'aquestes institucions. Els cinc milions de l'Ajuntament de Barcelona aniran destinats al Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Macba, la Fundació Tàpies i l'Auditori de Barcelona.

I és que els 31 milions d'euros que el ministeri va aportar el 2011 a les institucions culturals catalanes s'han reduït a 11 milions. En tres anys, doncs, la disminució de les dotacions és d'un 64%. I d'un 50% si només es comparen les aportacions del 2012 (21 milions) amb les del 2013. El pressupost de l'Estat també ha ignorat la partida extraordinària per potenciar la capitalitat cultural de Barcelona: inicialment estava fixada en 20 milions i, per a aquest any, senzillament és zero. Determinats festivals, com ara el de Peralada, el de la Porta Ferrada, el Temporada Alta i el Saló del Còmic, han vist com l'Estat els ha deixat sense subvenció.

El Gran Teatre del Liceu és un dels més damnificats del ministeri. I la cosa ve de lluny. L'any 2010, Madrid anunciava que reduiria un 10% les aportacions per als pròxims tres anys. Venien a ser uns 1,3 milions menys per any. Però ara la patacada ha estat encara més forta. El setembre passat, el ministeri va anunciar una nova reducció, del 33%: dels 10,2 milions d'euros que havia aportat el 2012 en destinaria 6,8 per al 2013. Total: una tisorada de set milions els últims cinc anys.

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) és una altra de les infraestructures culturals catalanes més afectades per l'incompliment de l'arribada de subvencions del ministeri. L'ajut del 2012, d'1.640.000 euros, encara es deu, però el problema és que tampoc ha arribat l'aportació de l'any 2013. Aquesta quantitat seria d'1.036.000 euros, és a dir, un 37% més reduïda que la de l'any passat. Joan Abellà, gerent del museu, explica que, “segons els representants del ministeri, continua en peu i es farà efectiva tan aviat com sigui possible”. Pel que fa a l'aportació del 2012, el consorci del Macba “està procedint a fer la reclamació de l'import no satisfet per les vies que estatutàriament l'assisteixen”.

En canvi, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha rebut fins ara totes les aportacions acordades del ministeri. Quant a la Fundació Tàpies, l'aportació de l'Estat el 2012 va ser de 76.500 euros, que ha estat reduïda el 2013 fins als 49.000. Al seu torn, la Fundació Miró passa de l'any anterior al present dels 161.000 als 80.000 euros. Al Teatre Lliure, el ministeri ha reduït la seva aportació un 19% en tres anys. Ha passat dels 900.000 euros del 2010 als 562.000 del 2013.

El 2007, en el primer pressupost en què s'implicava l'Estat amb el Mercat de les Flors, només va aportar el 33% del que havia promès. En les sis últimes temporades, el ministeri ha retallat 3 milions d'euros al Mercat de les Flors, una suma considerable si es té en compte que el pressupost anual és de poc més de 4 milions. El desviament més fort ha estat aquest 2013, amb 900.000 euros menys del que s'havia acordat inicialment.

El Palau de la Música tampoc s'ha escapat de l'escamoteig de Madrid: té assignats 190.000 euros, en comparació dels 381.000 del pressupost del 2012.

Pel que fa al cinema, Ramon Colom, president de l'associació catalana Productors Audiovisuals Federats (Proa), diu: “D'incompliments de compromisos com al Macba, no se n'han produït; el que hi ha són retallades importants.” Per Proa, el fons de protecció de la cinematografia estatal ha passat de 77 milions el 2009 a 39 el 2013, i el fons autonòmic d'ajut a llengües cooficials, bona part del qual era per a films en català, ha passat de 10,5 milions el 2010 a zero enguany.

[Informació elaborada per Montse Frisach, Jordi Bordes i Bernat Salvà]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona