Política

Martorell plega i fa créixer els retrets de l'oposició

El director de Presons al·lega ara motius de “salut” i la voluntat de “no interferir” en la tasca de govern

Els partits, menys ERC, intensifiquen la crítica i reclamen explicacions al conseller Gordó

La dimissió de Xavier Martorell, com a director dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat, lluny d'apaivagar les crítiques de l'oposició, va intensificar ahir les queixes dels partits polítics, que ara exigeixen més explicacions sobre la trama d'espionatge polític que va esclatar el mes de febrer.

La demanda està focalitzada ara en qui ha estat el superior de Martorell, el conseller de Justícia, Germà Gordó, que ahir va ser l'encarregat d'explicar la renúncia “voluntària” del director de Presons, ara en funcions. Ho va fer en el transcurs d'un ple en què es preveia la unió de tots els grups, a excepció de CiU, per demanar al govern que cessés Martorell després de la manca d'explicacions que aquest dirigent va donar als partits, tot just fa cinc dies, durant una compareixença en la comissió d'Afers Institucionals. Una trobada que va servir perquè Martorell es desvinculés de tota trama d'espionatge polític, si bé abans va admetre haver tingut una relació de “client” amb l'agència de detectius Método 3, autors materials de l'espionatge a polítics.

Gordó va assegurar que el dirigent dimitia per “raons de salut” i perquè no volia “de cap manera” que la seva situació afectés la tasca del govern i de la conselleria. Però si la compareixença de Martorell va arribar tard, la dimissió sembla que tampoc afebleix les crítiques.

Tots els partits van assegurar que el tema no quedava tancat amb la renúncia del dirigent i van insistir, aquesta vegada sense el suport d'ERC, a demanar ara la compareixença del conseller de Justícia a la cambra catalana.

El líder dels republicans, Oriol Junqueras, admetia que la dimissió arribava tard davant de les sospites que acorralaven Martorell des que al febrer va esclatar el cas. Tanmateix, ERC és de l'opinió que abans que Gordó hauria de comparèixer el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. La resta de partits, però, es van afanyar a assenyalar que havia estat l'executiu català el que havia forçat la dimissió del director de presons davant la pressió dels grups de l'oposició.

El PSC, en paraules del portaveu, Jaume Collboni, considera que la renúncia de Martorell demostra “que alguna cosa més està passant”, després que el director negués la seva vinculació en la trama. “D'insuficients”, va qualificar el socialista les explicacions de Gordó en el ple d'ahir. “El cas Martorell comença ara”, sentenciava per la seva banda el portaveu del PP, Enric Millo, recordant que el director de Presons havia declarat que sempre havia seguit les ordres dels seus superiors. ICV creu que amb la dimissió s'intenta evitar donar explicacions, per això ahir ja va demanar formalment la compareixença de Gordó.

LA FRASE

Martorell tenia la decisió presa fa bastants dies, però abans volia explicar-se en la comissió
Germà Gordó
conseller de justícia

De Presidència a Justícia

Xavier Martorell es va fer càrrec de la direcció dels Serveis Penitenciaris al començament d'aquesta legislatura de la mà de Germà Gordó, quan aquest va ser nomenat conseller de Justícia. Martorell i Gordó j a havien treballat junts quan Artur Mas va guanyar les eleccions el 2010. Ambdós dirigents tenien càrrecs a l'àrea de Presidència; Gordó com a secretari del govern, i Martorell com
a cap de l'àrea d'Anàlisi i Prospectiva, ara sota sospita a causa de l'esclat de la trama d'espionatge polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona