Política

Montoro demana menys “arrogància” a ERC i tanca la porta a la consulta

El ministre d'Hisenda assegura que no hi ha “cap tema plantejable sense el suport de la Llei, i la democràcia espanyola té una Llei gran: la Constitució”

Convida els partits sobiranistes a seguir el camí d'Ibarretxe i plantejar les seves propostes a les Corts espanyoles

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha fet ús novament aquest dimarts de la Constitució espanyola per tancar la porta a qualsevol possibilitat de celebrar una consulta a Catalunya. Segons Montoro, “no hi ha cap tema plantejable sense el suport de la Llei, i la democràcia espanyola té una Llei gran: la Constitució”. Montoro ha tornat a convidar els partits sobiranistes a seguir el camí d'Ibarretxe i plantejar les seves propostes a les Corts espanyoles, i ha retret a ERC que “parli per tots els catalans”.

Montoro ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la senadora d'ERC Ester Capella, que li ha demanat si el seu executiu permetrà que els catalans exerceixin el dret “democràtic” a decidir, un dret que han reclamat explícitament a les últims eleccions on es va constatar que hi ha “una majoria molt àmplia” a favor de la consulta”. Capella ha recordat al ministre que aquest “no és un tema jurídic” sinó “un tema polític” que cal resoldre també des de la política.

Per contra, Montoro ha tornat a apel·lar a la Constitució espanyola per tancar la porta a qualsevol consulta. “Hi ha una Llei que determina el dret a decidir, que és la que radica a la sobirania del poble espanyol i la que estableix que Espanya és unitària i és una unitat”, ha dit Montoro.

Un cop més, el ministre ha convidat les formacions que defensen la consulta a seguir el camí del pla Ibarretxe i provar d'aconseguir els seus objectius polítics a les Corts. “Per descomptat, la Constitució es pot canviar, i si ho pretenen fer el camí està obert: proposi-ho a les Corts espanyoles i aconsegueixi la majoria suficient de representació per canviar aquesta qüestió”, ha dit.

En tot cas el ministre s'ha mostrat convençut que “el que volen la gran majoria dels catalans i espanyols” no és una reforma de la Constitució ni una consulta per decidir el futur de Catalunya, sinó “vèncer la crisi, el creixement econòmic, tornar a crear ocupació, i a partir d'aquí tornar a crear les bases de la nostra convivència”.

Montoro a ERC: “No parli en nom dels catalans”

El ministre també ha demanat a la senadora d'ERC “una mica menys d'arrogància” “Vostè representa un grup polític que seu en aquesta cambra en representació del poble de Catalunya integrat dins el poble d'Espanya”, però “els seus vots no arriben al 10% del cens de Catalunya”.

Per tant, segons Montoro, la senadora no pot parlar “en nom dels catalans”. “No parli en nom dels catalans perquè aquí hi ha altres grups polítics que representen els catalans”, ha dit, i “la responsabilitat del govern espanyol és fer complir la Llei” i “la primera Llei és la Constitució espanyola”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona