Política

En tres paraules

El moviment catalanista sempre ha sabut com sintetitzar els seus anhels en lemes que tothom recorda

‘Freedom Catalonia 2014', l'eslògan del mosaic que avui impulsa El Punt Avui al Camp Nou, actualitza el que es va popularitzar en els Jocs de Barcelona

‘Llibertat' ha esdevingut un mot fetitxe en les grans cites catalanistes

Ja és típic trobar el‘Catalonia is not Spain'
tant en una etapa ciclista com en un partit de futbol

Freedom Catalonia 2014 és el lema que aquesta nit emetrà la graderia del Camp Nou amb el mosaic impulsat per aquest diari. Una actualització d'aquell fundacional Freedom for Catalonia que en els Jocs Olímpics de Barcelona, ara fa 21 anys, va concretar, amb l'igualment popular Catalonia is not Spain, la vocació del catalanisme polític d'escampar el seu missatge fronteres enllà. Aquella estratègia d'aprofitar els Jocs com a plataforma propagandística per difondre l'existència d'un moviment independentista ja abans de la inauguració va convertir les estelades i aquell Freedom for Catalonia en paisatge habitual allà on passava la flama olímpica.

En les dues dècades que han passat des de llavors, aquells dos missatges en anglès han passat de ser considerats una minúcia de la qual molts no volien fer gaire cas a esdevenir habituals, fins i tot recurrents. Ja és típic trobar pancartes amb el lema Catalonia is not Spain tant en una etapa ciclista com en un partit de futbol. Per descomptat, en els matxs de la selecció catalana, però també en alguns partits del Barça.

Però, abans i després d'aquell 1992, el catalanisme ha generat lemes que tothom recorda en cadascuna de les seves manifestacions més multitudinàries. Des d'aquell Llibertat, amnistia, estatut d'autonomia que va presidir la gran manifestació per l'Estatut del 1977. La llibertat que es demanava llavors es va assolir: era la democràcia. Ara, la que es reclama és la de l'autodeterminació, tot i que per a molts llibertat equival més que al dret a decidir, a la independència. Independència és llibertat era una consigna de La Crida que l'Assemblea Nacional Catalana va fer servir per convocar la gran manifestació de la Diada de l'any passat, en què l'eslògan va ser Catalunya, nou estat d'Europa, en la línia del lema que ja es va emprar, en anglès, en la convocatòria dels 10.000 a Brussel·les, l'1 de febrer del 2009: We want a catalan state.

En tot cas, la llibertat, per la seva condició de mot comodí en què catalanistes amb diferents graus d'ambició es poden sentir còmodes igual, és una paraula fetitxe. Catalunya vol viure en llibertat va ser el lema del concert que també aquell 1992 olímpic es va triar per al concert que El Punt va organitzar a Girona en solidaritat amb els independentistes detinguts en l'anomenada operació Garzón, i del qual es va fer una segona edició l'any passat i se'n farà una tercera el mes que ve.

Però, per tornar al Camp Nou, on avui lluirà el Freedom Catalonia 2014, el lema del concert que La Crida va muntar pel Sant Joan del 1981 va ser Som una nació. 29 anys després, en la gran manifestació del 10 de juliol del 2010, es continuava insistint: Som una nació. Nosaltres decidim.

Variants
L'eslògan ‘Catalonia is not Spain' ha esdevingut tan clàssic, o típic, que ha tingut fins i tot variants al gust del consumidor, com aquell ‘Catalonia is not CiU' que ICV va fer servir l'any passat en precampanya electoral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona