Política

L'ANC busca firmes per un pla B, si falla la consulta

És una iniciativa jurídica que faculta el Parlament a fer una declaració unilateral

Aprofitarà el ressò del concert a Girona per continuar amb la campanya ‘Signa un vot per la independència'

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) recollirà el proper 3 d'agost a Girona signatures per a la campanya Signa un vot per la independència de Catalunya en el marc del concert Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat, que organitza El Punt Avui. Es tracta d'una iniciativa jurídica que l'entitat ja està promovent des de fa mesos i pensada com un pla B en cas que falli la convocatòria d'una consulta o d'unes eleccions plebiscitàries.

Aquest mecanisme està basat en el denominat dret de petició, que està regulat per la Constitució i l'Estatut de Catalunya, però que mai no ha estat utilitzat fins ara. Aquest dret permet que qualsevol persona s'adreci a una institució pública o administració per fer peticions sobre qualsevol assumpte que pugui afectar exclusivament l'implicat o “sigui d'interès col·lectiu general”. I aquí s'inclouria el dret a l'autodeterminació.

El text que està promovent l'ANC, i que se signa de manera individual, demana al Parlament i als representants electes que duguin a terme totes les iniciatives polítiques per poder convocar una consulta abans del 31 de maig del 2014. Si l'Estat boicoteja el referèndum o les eleccions plebiscitàries, es demana que es pugui fer una declaració unilateral d'independència abans de la Diada del 2014.

Aquest pas ja està previst com a última opció pel govern, però sempre i quan els ciutadans puguin ser consultats a les urnes, cosa que no passaria amb el dret de petició de l'ANC. Però el jurista i membre de la comissió de la campanya, Agustí Carles, entén que les signatures ja serien un “mandat democràtic del poble” i “facultarien” l'executiu a impulsar la declaració.

Les firmes només s'entregaran en cas que fallin totes les vies endegades pel govern. L'ANC no vol dir quantes se n'han recollit fins ara perquè manté que s'ha de treballar amb discreció i així evitar ingerències de l'Estat.

LA DATA

1-6-2013
Comença
la campanya de l'ANC per recollir signatures a favor de la consulta i una declaració unilateral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
irlanda del nord

El líder dels unionistes dimiteix després de ser acusat d’abusos sexuals

barcelona
política

Lluís Llach es presentarà a les eleccions al secretariat de l’ANC

barcelona
polònia

Tusk avisa d’una “era prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Desenes de morts en el pitjor bombardeig israelià a Síria des del 2021

barcelona
Judicial

L’AN cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA