Política

CARME FORCADELL

PRESIDENTA DE L'ASSEMBLEA NACIONAL DE CATALUNYA (ANC)

“Posar data a la consulta seria un bon revulsiu”

“Tenim clar què hem de fer, però no sabem ni com ni quan, i aquesta indefinició és dolenta per al procés sobiranista”

“La feina més important és convèncer i compartir el nostre projecte amb aquelles persones a les quals encara no hem arribat”

“Tot el que es faci a favor de la consulta és positiu”

Sense estiu
Carme Forcadell tornarà a passar un estiu enfeinada amb els preparatius de la Via Catalana. Tot i ser conscient que l'organització d'un esdeveniment com aquest és tot un repte per a l'entitat, es mostra convençuda que serà un èxit. Un optimisme que la presidenta de l'ANC també demostra a l'hora de parlar de la consulta. “Si treballem bé, guanyarà el sí”, assegura. Per això, Forcadell vol anar per feina i que se sàpiga la data.
Quan es fixi el dia
i la pregunta de la consulta tothom es posarà a treballar, els del sí i els del no

Carme Forcadell (Xerta, 1956) és la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'entitat que des de la societat civil reclama la celebració d'una consulta ciutadana sobre el futur de Catalunya. Forcadell aposta perquè es faci publica la data de la consulta, ja que la seva concreció servirà de revulsiu per reforçar una tasca que es va iniciar fa dos anys amb els preparatius de l'Onze de Setembre del 2012.

Reclamen que la consulta es faci el maig del 2014, creu que la societat ja estarà preparada?
Sí. Cal tenir en compte que un cop se sàpiga la data de la consulta tothom es posarà a treballar. A Catalunya ara existeix una indefinició perquè tots estem fent feina, tenim clar què s'ha de fer, però no sabem ni quan ni quina serà la pregunta. Aquesta indefinició s'ha de trencar i a partir de llavors ens posarem a treballar: els del sí i els del no. Tot això tenint en compte que es pugui fer la consulta, perquè és més que probable que se suspengui. Però el fet de convocar-la ja serà un pas endavant en el procés.
El consell assessor, però, proposa fer-la el segon semestre.
Insistim en el maig del 2014. Mantenim el nostre full de ruta.
En els últims dos anys han percebut un increment de la gent interessada en el procés sobiranista?
La gent està il·lusionada des de fa temps. L'any passat vam treballar per la manifestació i som els mateixos que ja vam treballar per les consultes sobiranistes a peu de territori. Són moltes les persones que s'han anat afegint al procés i cada vegada n'hi ha més. De totes maneres, la feina més important que tenim és convèncer aquells que no ho estan i compartir el projecte amb aquelles persones a les quals encara no hem arribat, i que són moltes, Per això pensem que en el moment que es convoqui la consulta tota aquesta feina s'accelerarà perquè la gent tindrà interès a informar-se'n.
Creu que els polítics perceben la pressió de la ciutadania?
L'any passat, sens dubte. Si no haguéssim sortit al carrer, encara estaríem treballant pel pacte fiscal. Nosaltres vam accelerar el procés i ara pretenem fer el mateix amb la via catalana: fer pressió perquè convoquin la consulta.
Com està l'organització de la cadena?
Continuem treballant sense parar. El problema és que tothom es vol inscriure als mateixos trams, en tenim alguns de saturats i ara cal distribuir la gent.
Podrà un ciutadà afegir-se a la cadena el mateix dia 11 allà on li sembli?
No, només s'ho podrà mirar des d'una fila del darrere. És molt important l'organització i la disciplina perquè la cadena sigui un èxit. És un repte logístic de primera magnitud. Hem de garantir que els 400 quilòmetres estiguin plens, que la cadena tingui continuïtat al llarg de tot el territori i, per tant, hem de saber amb antelació la gent que hi assistirà.
Ara toca la mobilització del ciutadà, i es fan actes arreu. Són positius?
Des de l'ANC som partidaris de fer pocs actes però que siguin massius i contundents. Dit això també és cert que cada dia el territori fa els seus actes. Els nostres recursos també són limitats i els hem d'aprofitar al màxim i concentrar esforços. Tot el que es faci a favor de la consulta és positiu, com ara el concert que organitza aquest diari i al qual donem ple suport. En aquest sentit també serà un acte contundent, que a més es va iniciar fa un any.
I després de la Diada, quin ha de ser el següent pas?
Consulta, consulta i consulta. La manifestació de l'any passat ens va servir per passar de la Catalunya autonomista a la sobiranista, i amb la Via Catalana ens proposem que es posi data i una pregunta clara per a la consulta. Volem fer un pas més endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona