Política

Espanya, el bon estat veí

futur El CATN sosté que Catalunya tindria una relació més constructiva amb Madrid amb la independència cooperació Proposa la creació d'un consell ibèric

D'igual a igual, més i millor. El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) argumenta que Catalunya i Espanya podrien tenir unes relacions més estretes que les actuals amb la independència. Aquesta és una de les conclusions incloses en els quatre informes que el grup d'experts que presideix Carles Viver i Pi-Sunyer va entregar ahir al govern. Les relacions de cooperació entre els estats català i espanyol, la internacionalització de la consulta, la construcció de la hisenda pròpia i la gestió de les tecnologies de la informació i de la comunicació, avui en mans de l'Estat, són l'objecte dels quatre nous estudis que passen a engrossir l'intangible llibre blanc català i que s'afegeixen al primer informe, presentat al juliol, sobre la consulta.

El Consell Assessor es va comprometre a elaborar un total de 19 estudis fins al març del 2014. El seu propòsit és aconsellar el govern i informar la ciutadania sobre les grans incògnites de la independència abans que es produeixi el referèndum. El cert és que Artur Mas i els líders dels partits no van seguir les recomanacions del consell de savis sobre la data i la pregunta de la consulta. Però Viver i Pi-Sunyer no va voler valorar l'incompliment del primer informe en l'acord polític perquè, segons va assenyalar, el consell no té una funció fiscalitzadora.

Una nova oportunitat

Els quatre últims dossiers detallen des de l'estratègia internacional per a l'exercici de l'autodeterminació –el CATN aconsella que es fonamenti en la idea que és l'últim recurs per garantir l'autogovern català– fins als recursos que necessitaria l'Agència Tributària de Catalunya per recaptar i gestionar tots els impostos: un pressupost d'uns 400 milions d'euros i fins a 8.000 treballadors.

En l'informe Les relacions de cooperació entre Catalunya i l'Estat espanyol, el CATN planteja la independència com una “oportunitat” perquè el nou estat català i Espanya construeixin un “nou marc de relacions de cooperació estretes i constructives” que parteixi del reconeixement mutu i de la igualtat. Segons Viver i Pi-Sunyer, la secessió no implica la ruptura de relacions en un món eminentment interconnectat. Fins i tot en el supòsit que Catalunya arribés a ser independent per la via unilateral, amb una forta oposició espanyola, l'experiència històrica demostra que amb el temps es restableixen les relacions de cooperació, per molt traumàtic que hagi estat el divorci. El grup d'experts al·lega que les relacions amb Espanya no han d'empitjorar forçosament, tot el contrari. I també seria així en l'hipotètic cas que Catalunya quedés temporalment fora de la Unió Europea.

En aquest supòsit, el CATN recorda que l'estat català es podria adherir al tractat de Schengen, a l'Associació Europea de Lliure Comerç o a altres organitzacions internacionals, de manera que els intercanvis humans i econòmics que es produeixen entre Catalunya i Espanya avui es podrien mantenir.

Ens de cooperació

És en aquest escenari de bon veïnatge que el CATN proposa diversos àmbits possibles de cooperació entre Catalunya i Espanya. Un d'ells és la creació del consell ibèric, integrat per Espanya, Portugal, Catalunya i Andorra. Aquest ens inspirat en The Nordic Council podria incrementar la capacitat d'influència dels estats de la Península dins de la UE i treballar les polítiques ambientals, de seguretat, d'infraestructures o d'educació. Tindria un consell de parlamentaris, un altre de ministres i una secretaria general permanent. Una altra proposta és la constitució d'un consell catalanoespanyol, seguint l'exemple del Benelux, per a la cooperació monetària, industrial, duanera, en salut o cultura, entre altres àmbits. Hi afegeix la necessitat d'impulsar l'euroregió de l'Arc Mediterrani i la formació de l'entesa de la llengua catalana per garantir la cooperació lingüística i cultural entre els territoris de parla catalana, així com la consolidació de l'Institut Ramon Llull. El CATN intenta desmuntar un altre mite de l'estratègia de la por: el FC Barcelona i el RCD Espanyol podrien continuar jugant en la lliga espanyola (més informació, a El 9 Esportiu). També assenyala que es podria garantir la reciprocitat de les televisions.

[Sense l'acord de l'Estat] el procés es complica en alguns àmbits, com el de la informació tributària
Carles Viver i Pi-Sunyer
PRESIDENT DEL CONSELL ASSESSOR PER A LA TRANSICIÓ NACIONAL
Disposar d'un estat propi és viable, democràtic, tècnicament possible i necessari
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
Caldrà que l'administració de Catalunya dediqui més temps i esforços a l'àmbit exterior, que ja s'està fent, i es reforcin aquestes institucions
Catalunya i Espanya serien dos estats diferents però amb unes relacions intenses. [...] Tenim relacions afectives, culturals i històriques que no es trenquen
[Sobre la pregunta i la data] El que no pot fer el consell és després fiscalitzar si el govern ha complert amb el que proposem

Rajoy: “Mas no m'ha trucat”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va haver de tornar a parlar ahir del procés català després de la cimera de caps d'estat i de govern dels 28. Rajoy va assegurar que encara no ha mantingut cap contacte amb el president de la Generalitat. Tot i que Artur Mas va anunciar dilluns que demanarà al president espanyol una altra reunió discreta per intentar acostar posicions sobre la convocatòria de la consulta, aquest cop després de l'acord tancat pel govern i els partits sobre la data, la pregunta i la via legal en què s'empararà, Rajoy va insistir que encara no han parlat. “No m'ha trucat, ni abans ni després, i no he pogut parlar amb ell, però ell i tothom sabia quina és la meva posició perquè és evident que no pot ser cap altra”, va insistir el president espanyol, enrocat en el rebuig al referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta