Política

Front per frenar l'extrema dreta en la segona volta

Els socialistes proposen retirar-se on no tinguin possibilitats, per barrar el pas a Le Pen

La favorita, UMP, s'hi oposa

Minuts després que transcendissin els resultats de la primera volta de les eleccions municipals franceses, la líder del Front National (FN), Marine Le Pen, declarava la fi del bipartidisme a França. El FN arriba a la segona volta en 315 localitats, i va conquerir Hénin-Beaumont directament. No només serà, com s'esperava, l'àrbitre de moltes viles on hi ha hagut triangulars (FN, PS i UMP en la segona volta), sinó que aspira també a alcaldies, ja que se situa primer en 19 localitats. L'esclat del partit es va veure afavorit per una abstenció històrica, prop d'un 40%, i pel desencís ciutadà amb l'establishment polític, tal com Le Pen defineix els dos grans partits per desmarcar-se'n.

Mentre el FN arrelava més que mai en la política local, el gran damnificat va ser el Partit Socialista (37,7% dels vots), i per extensió el govern presidit per François Hollande, que vint-i-dos mesos després d'arribar a l'Elisi rep una dura sanció en el seu primer test electoral. Gairebé sense temps per fer un recompte de les nombroses baixes, i entre veus crítiques al si del partit amb l'executiu, el PS ja treballa en el catastròfic escenari de la segona volta. I el missatge és clar: cal evitar que el FN guanyi alcaldies. Harlem Désir, primer secretari, va explicar ahir que el partit es retirarà allà on hagi accedit a la segona volta en tercer lloc; és a dir, sense possibilitats reals. La idea és que prevalgui el “front republicà”, el vot útil al millor situat, sigui del color que sigui, per bloquejar l'extrema dreta.

 El problema és que la UMP (46,5%), en posició de força després de l'àmplia victòria de diumenge, no es vol integrar en cap front comú. La intransigència, però, pot comportar-li inconvenients amb la centredretana UDI, amb la qual va presentar-se en coalició als comicis.

El líder de la UDI, Jean-Louis Borloo, va demanar ahir a socialistes i UMP que, si cal, es retirin per frenar el FN. “On l'extrema dreta pot arribar al poder, la UDI pren una decisió sense ambigüitat”, va recalcar.

Aliança clau del PS i els Verds a París

albert lladó romero

La primera volta de les municipals a la capital de França, on es preveia una victòria per a l'aspirant socialista, Anne Hidalgo, va ser ajustada. Tant, que Hidalgo, número dos de l'alcalde sortint, Bertrand Delanoë, i Natalie Konciusko-Morizet, candidata de la UMP, gairebé van empatar (34,4% per a Hidalgo, 35,6% per a NKM). Tot i el lleuger avantatge a favor de la candidata conservadora, la clau per a la segona volta pot estar en l'acord de fusió de llistes a què van arribar ahir el PS i l'EELV, el partit dels Verds, que s'ha vist beneficiat per l'efecte “pic de pol·lució” que hi va haver a París fa dues setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona