Política

anàlisi

El que les primàries havien de ser... i el que han estat

La federació del PSC de Barcelona, veient que quasi 10.000 barcelonins van avalar els cinc candidats a les primàries, va arribar a dir que aspirava a mobilitzar un mínim d'11.000 persones per rellançar el projecte socialista a la ciutat. A la primera volta, només hi van votar 7.463 persones, xifra menor als avals. La participació en la segona volta ha estat encara pitjor.

Aquests números són poc o molt? Són xifres lògiques tenint en compte l'actual desafecció per la política? Comparem-les. A les primàries del PSC de Barcelona entre Jordi Hereu i Montserrat Tura, del 2011, van votar 4.214 persones dels 12.000 militants i simpatitzants amb dret a vot, és a dir, un 34%. En primàries per a les europees, on pot votar menys gent que a Barcelona, la participació, percentualment, ha estat més alta: a les del PSC, que va guanyar Javi López, van votar 8.049, un 9% de les 88.000 amb dret; a les d'ICV, amb victòria per a Ernest Urtasun, hi va haver 1.710 vots de 6.227, és a dir, un 27%; o a les de Compromís del País Valencià, que van tenir 7.640 participants, un 65% d'11.700. Aquestes primàries obertes del PSC de Barcelona són difícilment comparables en percentatges perquè pot votar qualsevol ciutadà barceloní major de 16 anys: més d'un milió i mig de persones. Els 5.524 votants de la segona volta són menys d'un 0,5% dels barcelonins. Però aquest percentatge sí que es pot comparar amb la participació en la consulta de Barcelona Decideix sobre la independència, que va ser de 257.645 barcelonins, un 21%, i la de la consulta de la Diagonal, que va sumar 144.742 votants, un 12%.

El PSC no pot presumir d'haver assolit els objectius de mobilització que esperava i, fins i tot, queda lluny, percentualment parlant, de les seves pròpies xifres. El PSC, com altres partits, intenta amb les primàries restar força a la insatisfacció amb la democràcia i la desafecció política, però queda molt camí per fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona